Zatvori
Foto: Christopher Burns
PoslovniPuls
29/03/2022

Građevina i IT sektor predvodnici pozitivnih kretanja na domaćem tržištu rada

Uz blagi pad broja aktivnog stanovništva (-0,5% u odnosu na siječanj) te također blago smanjenje registriranih nezaposlenih osoba pri HZZ-u (-0,4% mjesečno) stopa registrirane nezaposlenosti zadržala se u veljači na siječanjskih 7,8%.

U usporedbi s veljačom 2021. registrirana stopa nezaposlenosti niža je za 1.9 postotna boda. Smanjenje stope nezaposlenosti na godišnjoj razini odraz je snažnijeg pada broja nezaposlenih u odnosu na rast broja aktivnog stanovništva. Naime, uz nastavak pada broja nezaposlenih po dvoznamenkastim stopama (-19,7%) u veljači, broj aktivnog stanovništva zabilježio je skromnu godišnju stopu rasta od tek 0,4%. I u usporedbi s veljačom 2020. registrirana stopa nezaposlenosti bilježi pad i to za 0,4 postotnih bodova.

Promotrimo li kretanja broja zaposlenih u pravnim osobama prema NKD-u u veljači, prema privremenim podacima, prosječan broj zaposlenih viši je za 2,6% u odnosu na isto razdoblje 2021., ali i za 2% u odnosu na veljaču 2020. godine. Kategorija koja zabilježila najsnažniji godišnji rast prosječnog broja zaposlenih u pravnim osobama i u veljači je bila djelatnost Pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (+7,5%), a po istoj godišnjoj stopi rastao je i broj zaposlenih u ICT sektoru. Rast broja zaposlenih na mjesečnoj razini bilježe i Poslovanje nekretninama (+4,6%) i Građevinarstvo (+4,7%) što je i očekivano budući da su to djelatnosti na koje kriza izazvana pandemijom nije negativno utjecala.

"U ovoj godini nastavak gospodarskog oporavka (iako sporijom dinamikom od ranijih očekivanja zbog nepovoljnih učinaka geopolitičkih sukoba na gospodarstvo) podržavat će i pozitivna kretanja na tržištu rada. Uz uobičajeni sezonski obrazac kretanja broja zaposlenih osoba odnosno izražen rast posebno u djelatnostima povezanim s turizmom, očekujemo kako će ICT i Građevinarstvo ostati predvodnici pozitivnih kretanja", koemntirali su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram