Zatvori
PoslovniPuls
25/03/2022

Rusija će naftu i plin početi naplaćivati i u kriptovalutama?

Član ruske Dume Pavel Zavalny rekao je kako bi "prijateljskim" zemljama moglo biti dopušteno plaćanje u kriptovalutama ili u svojim lokalnim valutama.

Podsjetimo, ranije ovog tjedna, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je kako želi da "neprijateljske" zemlje plaćaju plin u rubljama. Analitičari tvrde kako je ovaj potez usmjeren na jačanje ruske valute, koja je ove godine izgubila preko 20 posto svoje vrijednosti.

Sankcije koje su uvele Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države i Europska unija, nakon invazije na Ukrajinu, povećale su pritisak na rusku rublju i dramatično podigle troškove života u Rusiji.

Međutim, Rusija ostaje najveći svjetski izvoznik prirodnog plina i drugi najveći dobavljač nafte.

Zavalny, koji je na čelu energetskog odbora ruske Dume, rekao je u četvrtak kako ta zemlja istražuje alternativne načine primanja plaćanja za izvoz energije.

Rekao je kako su Kina i Turska među "prijateljskim" zemljama koje "nisu bile uključene u pritisak sankcija".

"Već dugo predlažemo Kini da prijeđe na obračune u nacionalnim valutama za rublju i juan", rekao je Zavalny. "S Turskom će to biti lira i rublja."

Zavalny je dodao: "Također možete trgovati bitcoinima."

Analitičari kažu kako bi Rusija mogla imati koristi od usvajanja popularne kriptovalute, unatoč svim prisutnim rizicima.

"Rusija itekako osjeća utjecaj sankcija, koje su bez presedana", rekao je David Broadstock, viši znanstveni suradnik na Institutu za energetske studije u Singapuru. "Postoji potreba za jačanjem ekonomije i na mnogo načina Bitcoin se smatra sredstvom visokog rasta", piše BBC.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram