Zatvori
Jasmin Hadžić
08/02/2022

[INTERVJU] Sašo Breitenberger: Hrvati sve zainteresiraniji za peer-to-peer financiranje

Na Zapadu već općeprihvaćeno, a kod nas još uvijek pomalo egzotično - ipak peer-to-peer financiranje polako prodire i na hrvatsku financijsku i poduzetničku scenu. Predvodnik ovog novog trenda financiranja tvrtki je fintech platforma P2P Finance iza koje stoji ljubljanska tvrtka Borza Terjatev, koja je od pokretanja u susjednoj Sloveniji, tamošnjim tvrtkama omogućila čak 350 milijuna eura obrtnih sredstava.

O čemu se radi i koje su sve prednosti peer-to-peer financiranja, sada dostupnog i u Hrvatskoj, doznali smo u razgovoru s direktorom P2P Finance - Sašom Breitenbergerom.

Možete li nam ukratko predstaviti P2P Finance?

P2P FINANCE d. o. o. je fintech poduzeće koje je upravitelj P2P platforme, prve platforme za peer-to-peer (izravno) financiranje poduzeća u Hrvatskoj.

P2P financijska online platforma, predstavlja organizirano online tržište na kojem se povezuju poduzeća s viškom likvidnih sredstava koja žele na siguran i jednostavan način profitabilno uložiti svoj novac te poduzeća s manjkom likvidnosti za financiranje obrtnoga kapitala. Prije svega je namijenjena domaćim pravnim subjektima, ne i fizičkim osobama.

Takav se oblik poslovanja u svijetu primjenjuje posljednjih petnaestak godina i sličnih platformi ima više stotina. U većinskom je vlasništvu ljubljanskog poduzeća BORZA TERJATEV d.d. koje je od kraja 2015. slovenskim pravnim subjektima s pomoću P2P platforme omogućilo više od 350 milijuna eura obrtnih sredstava, a ulagačima 2,5 milijuna eura neto prinosa.

Što vaša platforma nudi hrvatskim poduzetnicima?

S jedne strane, poduzećima/poduzetnicima koja imaju viškove novčanih sredstava naša P2P platforma nudi mogućnost jednostavnog i isplativog plasiranja viška likvidnih sredstava u kratkoročna potraživanja i zajmove hrvatskih poduzeća.

Naime, ulaganjem na P2P platformi mogu se postići atraktivni fiksni prinosi od 5 do 11% godišnje. Visina prinosa najviše ovisi o investicijskoj politici pojedinačnog ulagača, odnosno odabranim kriterijima prema kojima se njihova sredstva plasiraju dalje u odgovarajuće tražbine. Prihvaćanje investiranja u tražbine nižega bonitetnog razreda automatski znači više očekivane prinose, ali i veći rizik, i obratno.

S druge strane hrvatskim poduzećima kojima su potrebna dodatna obrtna sredstva za financiranje tekućeg poslovanja nudimo moderna financijska rješenja: online kratkoročne zajmove i online otkup tražbina(s regresom ili bez regresa). P2P platforma je dostupna 24h na dan, 7 dana u tjednu na www.p2pfinance.hr pa uslugu financiranja poduzeća mogu koristiti kad god žele - kad im zatreba novac jednostavno se prijave i s nekoliko klikova dođu do financiranja.

Na P2P platformi posluje se bez troškova otvaranja i održavanja računa te bez nepotrebne administracije. U potpunosti je usklađena sa zakonodavstvom koje uređuje sprečavanje pranja novca i financiranja terorizma, zaštitu osobnih podataka, ustup tražbina, zajam i online trgovinu.

U Sloveniji ste već dobro etablirani, zar ne?

Slovenska P2P platforma Borza terjatev je u vrlo kratkom periodu (s radom počela krajem 2015.) postala predvodnica fintech industrije u Sloveniji. Do sada je dobila mnoga priznanja, najznačajnija su pečat izvrsnost Europske komisije 2020.godine, a 2021. dobila je i Dun&Bradstreet srebrni certifikat bonitetne izvrsnosti.

Na Borzi terjatev ima oko 300 aktivnih članova, a samo prošle godine (2021.) ostvareno je preko 5.000 transakcija i 110 mio eura online financiranja. Ukupan iznos trenutno plasiranih sredstava putem platforme Borze terjatev u Sloveniji iznosi 35 mio EUR.

Broj koristnika i opseg financiranja na slovenskoj P2P platformi Borza terjatev (2019.-2021.)
Sredstva investitora na slovenskoj P2P platformi Borza terjatev (2019.-2021.)

P2P Finance je i platforma za ulagače. Možete li nam reći nešto više o tome?

P2P platforma namijenjena je svim poduzetnicima koji zbog prirode poslovanja imaju višak novca ili je njihovo poslovanje sezonsko te novčana sredstva žele i mogu kratkoročno plasirati uz nizak rizik. Isto tako to su poduzeća koja traže ulaganje u klasu imovine koja nije pod utjecajem dnevnih volatilnosti burzovnih tržišta. Najčešće se radi o tzv.“pasivnim ulagačima“ koji nemaju potrebu neprestanog upravljanja svojim investicijama nego su spremni propustiti to algoritmu koji to radi umjesto njih, prema unaprijed definiranim kriterijima. Naime, kod ulaganja na P2P platformi prinosi na plasirana sredstva su fiksni i unaprijed poznati za cijeli period financiranja. Ulagači na P2P platformi su i javne korporacije, profesionalni investitori, privatna poduzeća različitih profila, institucionalni investitori kao što su osiguravajuća društva te fondovi.

P2P Finance s ciljem zaštite ulagača provodi niz mjera upravljanja rizicima pa je tako u suradnji s Dun&Bradstreet, vodećim pružateljem poslovnih informacija u regiji, razvila napredni sustav upravljanja rizicima koji omogućuje automatiziranu procjenu i praćenje kreditnih rizika u realnom vremenu. Svaki ulagač na P2P platformi sam postavlja svoju investicijsku politiku (minimalni kreditni rejting financiranih tražbina, traženi diskonti/prinosi, stopa diverzifikacije portfelja, maksimalno dospijeće, vrsta produkta u koje želite plasirati…).

Rizik ulaganja na P2P platformi je manji jer se svaka tražbina usitnjuje na manje dijelove(frakcije) i ulagač nikada nije vlasnik cijele tražbine već sukladno onoliko koliko je odredio svoju maksimalnu dopuštenu izloženost svog portfelja do svakog pojedinog dužnika. Neplasirana sredstva ulagača nalaze se na računu za posebne namjene izuzetom od ovrhe P2P Finance, a ulagač ima mogućnost da u bilo kojem trenutku može promijeniti svoje investicijske preferencije, zaustaviti trgovanje i zatražiti isplatu ili povećati svoj portfelj ulaganjem dodatnih sredstva na račun za trgovanje. Sve transakcije osim onih koje se rade bez regresnog prava na prodavatelju tražbina osigurane su instrumentima osiguranja, minimalno zadužnicama i bjanko mjenicama prodavatelja tražbina ponekad i krajnjih dužnika.

P2P Finance u svoje ime, ali za račun ulagača maksimalno brine o portfelju, o naplati dospjelih tražbina, upravlja s instrumentima osiguranja, vrši sudske i izvansudske postupke u slučaju možebitnih kašnjenja.

Sašo Breitenberger, direktor P2P Finance

Da li je hrvatsko tržište dovoljno educirano o alternativnim načinima ulaganja poput vašeg?

Hrvatsko tržište je jako slabo educirano o alternativnim načinima ulaganja.

Naime, pokretanje P2P platforme u Hrvatskoj se poklopilo s periodom povijesno najnižih kamatnih stopa na depozite u bankama, postupnim uvođenjem naknada na držanje određenog iznosa depozita u bankama a i sve većih zahtjeva ulagatelja za kvalitetnim prinosima što poduzeća s viškovima novčanih sredstava dodatno potiče da svoj novac ulažu u alternativne modele ulaganja kao što je ulaganje u kratkoročna potraživanja i zajmove do SME poduzeća putem P2P platforme, ali to je još uvijek na iznimno niskim razinama.

Hrvati su dosta konzervativni po pitanju ulaganja i drže preko 250 mlrd HRK depozita u bankama s prinosima ravnima 0%., odnosno čak i negativnim ukoliko se uzme u obzir inflacija, a ako se odluče na ulaganja usmjereni su najviše na tradicionalne oblike ulaganja i to najviše u kupnju nekretnina.

Bitno je uvidjeti da se ulaganjem na P2P platformi omogućuje široj poslovnoj zajednici direktno financiranje hrvatskog SME segmenta, što omogućava rast ekonomije i doprinosi napretku društva u cjelini. Taj segment ulaganja do sada je bio rezerviran isključivo za tradicionalne financijske institucije i banke, a s dolaskom naše P2P platforme svim pravnim subjektima omogućeno je ulaganje u potpuno novu klasu imovine.

Stoga je razumljivo da se odluke o ulaganju putem naše P2P platforme, uglavnom za sada, još uvijek temelje na osobnom povjerenju, a ne toliko na samom poslovnom modelu. Ali uvjereni smo da će se i to s vremenom promijeniti.

Kakvi su poslovni rezultati P2P Finance u 2021.?

Uz izazove s kojima se svako startup poduzeće suočava, početak rada P2P platforme se dodatno poklopio s periodom pandemije Covid-19 što je utjecalo da razvoj bude nešto sporiji od očekivanog. Unatoč navedenom možemo reći da je poslovni rezultat za prošlu godinu itekako zadovoljavajući.

Naime, u prvoj polovici 2021. godine bilo je potrebno privući prve ulagače, dok se u drugoj polovici godine iznos sredstava ulagača kao i broj transakcija, odnosno iznos plasiranih sredstava povećavao iz mjeseca u mjesec. Ukupno je tako putem naše P2P platforme hrvatskim mikro i SME poduzećima bilo plasirano oko 7 milijuna kuna kratkoročnih pozajmica odnosno otkupa tražbina.

Prosječni iznos sredstava naših ulagača koji su bili spremni ista plasirati putem P2P platforme u 2021.godini iznosio je oko 1,7 milijuna kuna, do kraja godine iznos sredstava je narastao na 2,7 milijuna kuna, a s 1.1.2022. iznos sredstava ulagača se povećao na 4,6 milijuna kuna.

Realizirana prosječna godišnja stopa povrata u 2021. je tako iznosila 4,6%. Potrebno je istaknuti da je prosječna investiranost u 2021. godini bila malo ispod 60% (najviše zbog preniske razine ulagača u prvoj polovici godine), a već do kraja godine smo dosegli stupanj investiranost od oko 84%. U 2022. očekujemo da će prosječna stopa investiranosti narasti i preko 80% što će rezultirati rastom prosječne stope prinosa za koju očekujemo da će biti iznad 7%.

Koji su vaši planovi za ovu godinu?

Na financijskom smo tržištu RH nešto više od godinu dana i svjesni smo da se radi o potpuno novom obliku ulaganja te da treba proći neko vrijeme kako bi se poduzeća uvjerila u prednosti rada P2P platforme i kako bi zauzeli adekvatnu zastupljenost na tržištu. S obzirom da vlada veliki interes za financiranjem obrtnih sredstava poduzeća putem naše platforme, zbog jednostavnosti i brzine cjelokupnog procesa, najveći trud se trenutno ulaže u pronalaženje poduzeća koja imaju višak likvidnosti i koja su spremna ulagati putem naše P2P platforme odnosno plasirati u kratkoročna potraživanja i zajmove do hrvatskih poduzeća po atraktivnim prinosima.

Cilj je da P2P platforma u narednih nekoliko godina postane prepoznatljiva kao mogućnost jednostavnog i isplativog kratkoročnog ulaganja s fiksnim prinosima te omogućiti brzi pristup novčanim sredstvima za financiranje obrtnih sredstava poduzeća u Hrvatskoj.

TEME:  
AUTOR: Jasmin Hadžić
Osnivač digitalne agencije VIDI MEDIA koja klijentima nudi usluge izrade web stranica po mjeri, online oglašavanja (Google Ads, Facebook, Instagram), SEO-a (optimizacije za internet tražilice) i social media marketinga. Web stranica
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram