Zatvori
PoslovniPuls
31/01/2022

Hrvatska udruga banka upozorava na sve veći broj pokušaja phishing prijevara

Nastavno na upozorenje Nacionalnog CERT-a, koji je zabilježio povećan broj prijava phishing mailova, Hrvatska udruga banaka (HUB) i njezine članice pozivaju građane na dodatan oprez.

"Kriminalci nastoje vjerodostojno imitirati privatne i poslovne e-adrese, razne institucije, organizacije i banke te navesti primatelja poruke na dijeljenje osobnih i financijskih podataka ili na preuzimanje priloženih dokumenata koji sadrže maliciozne MS Excel, ZIP i slične datoteke.

Podsjećamo, banke od svojih klijenata neće nikada tražiti da putem e-pošte upisuju osjetljive podatke kao što su PIN, lozinke, kôd za prijavu (one time password - OTP) ili kôd za autorizaciju transakcija (MAC). Dodatno, preporučamo da ne otvarate poruke od sumnjivih pošiljatelja ili preuzimate sumnjive i potencijalno maliciozne priloge.

Ako primijetite pokušaj prijevare potrebno je obavijestiti policiju, Nacionalni CERT i ostale nadležne institucije kako bi pravovremeno mogle reagirati", poručuju iz HUB-a.

Građanima se savjetuje da posjete Internet stranicu HUB-a na kojoj su dostupne detaljnije informacije o najčešćim prijevarama na Internetu i savjetima za zaštitu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram