Zatvori
PoslovniPuls
29/01/2022

Veliki jedu male: Očekuje se još jedna dinamična godina za M&A

Nakon što je 2021. godine zabilježen nezapamćen rast vrijednosti i obujma transakcija, značajan niz planiranih transakcija, dostupnost pozamašnog iznosa kapitala i stalna intenzivna potražnja za digitalnom imovinom i imovinom koju pokreću podaci ukazuju na to da bi 2022. godina mogla biti još jedna iznimno produktivna godina za područje spajanja i preuzimanja, zaključak je PwC-ove analize globalnih trendova na području spajanja i preuzimanja, Global M&A Industry Trends 2022.

Analizirana je aktualna globalna aktivnost na području sklapanja transakcija, a analiza uključuje uvide PwC-ovih stručnjaka za pojedine sektore, kako bi se utvrdili ključni trendovi koji utječu na količinu spajanja i preuzimanja te multiplikatore vrijednosti.

Godina 2021. bila je rekordna na području spajanja i preuzimanja, kako po količini transakcija, tako i po njihovoj vrijednosti. Broj najavljenih transakcija premašio je u 2021. godini 62.000 na globalnoj razini, što je nezapamćenih 24 % više u odnosu na 2020. godinu. Javno objavljene vrijednosti transakcija dostigle su rekordnih 5,1 bilijuna američkih dolara, uključujući 130 megatransakcija s vrijednošću pojedinačne transakcije od 5 milijardi dolara ili više, što je nevjerojatnih 57 % više nego u 2020. godini, čime je srušen prethodni rekord od 4,2 bilijuna dolara postavljen 2007. godine.

"Nakon rekordne godine za aktivnosti spajanja i preuzimanja, svi se pitaju što je sljedeće. Sklapanje transakcija vrlo vjerojatno će ostati na visokoj razini u 2022. godini, uz žestoku konkurenciju među korporacijama, fondovima privatnog kapitala i specijaliziranim tvrtkama za preuzimanja (eng. SPAC), ali najveći bi mogli ispasti iz tržišne utakmice, s obzirom na sve značajnije makroekonomske i regulatorne prepreke", rekao je Brian Levy, globalni voditelj usluga transakcija za industrije i partner u PwC-u SAD.

Premda je optimizam i dalje visok te se predviđa uspješna 2022. godina, izazovi uzrokovani višim kamatnim stopama, rastućom inflacijom, povećanim porezima i većom regulacijom mogli bi donijeti strukturne ili financijske prepreke za zaključivanje transakcija. Na financijskim tržištima već je primjetna veća volatilnost, globalni lanci opskrbe i dalje bilježe poremećaje, fiskalni dug je u porastu, a posljedice pandemije i dalje se osjećaju na globalnoj razini. Poučeni iskustvom pandemije, sudionici transakcija trebali bi biti svjesni kako se uslijed novog ubrzanog tempa promjena ovi ili neki drugi čimbenici već ranije mogu postati važni i to s većim utjecajem.

"U Hrvatskoj, pa i široj regiji, svjesni smo nikad većeg broja zaključenih transakcija. O motivima prodavatelja može se špekulirati, ali je zanimljivo da viđamo (potencijalne) kupce iz nekih, ranije manje aktivnih, tržišta poput skandinavskih zemalja. Vjerujem da dio povećanog interesa za hrvatska društva koja su predmetom transakcija leži i u činjenici da se približavamo uvođenju eura čime se rizik države (ili barem njegova percepcija u očima kupaca) smanjuje", rekao je Damir Kecko, partner i voditelj Odjela transakcija u PwC-u Hrvatska.

Fondovi privatnog kapitala pokazuju svoju moć prikupljanja sredstava i povećavaju svoj tržišni udio u aktivnostima transakcija

Privatni kapital nastavlja zaključivati sve veći broj sve većih transakcija. Gotovo 40 % transakcija u 2021. godini uključivalo je privatnog kapitala, u odnosu na nešto više od četvrtine u posljednjih pet godina, a tvrtke s privatnim ulagačkim kapitalom sklapaju veće transakcije, predstavljajući 45 % ukupne vrijednosti transakcija u 2021. godini, u usporedbi s 30 % tijekom prethodnih pet godina. Ulaskom u 2022. godinu, privatni je kapital povećao svoj kapacitet sklapanja transakcija, dostižući rekordne razine slobodnog privatnog ulagačkog kapitala. Globalna vrijednost privatnog kapitala na kraju 2021. godine iznosila je 2,3 bilijuna dolara, 14 % više nego na početku godine, osiguravajući i više nego dovoljno sredstava za aktivnosti spajanja i preuzimanja u 2022. godini. Iako sredstava ima u izobilju, porast će pritisak na privatni ulagački kapital da pronađu načine stvaranja vrijednosti u okruženju rastućih kamatnih stopa, viših multiplikatora i pritisaka povezanih s ESG-em, poručuju iz PwC-a.

"Očekujemo da će tijekom 2022. godine uloga specijaliziranih tvrtki za preuzimanja (tzv. SPAC-ovi) i dalje biti značajna nakon ponovnog uzleta inicijalnih javnih ponuda SPAC-ova krajem 2021. godine, uzimajući u obzir i kapital dostupan za spajanja i preuzimanja. Budući da će gotovo 500 SPAC-ova tek najaviti spajanje, kratak vremenski okvir (obično dvije godine) u kojem trebaju zaključiti transakciju dovest će do toga da će se SPAC-ovi natjecati s privatnim kapitalom i korporativnim sudionicima transakcija za ciljana društva u 2022. i 2023. godini.

Ovakva žestoka konkurencija među korporacijama, privatnim kapitalom i SPAC-ovima zadržat će multiplikatore za traženu imovinu visoko zbog čega je izrada pouzdanog plana za stvaranje vrijednosti kroz spajanja i preuzimanja važnija nego ikad prije."

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram