Zatvori
PoslovniPuls
15/01/2022

Sjevernokorejski hakeri prošle godine ukrali kriptovalutu vrijednu 400 milijuna dolara

Sjevernokorejski hakeri prošle su godine u najmanje sedam hakerskih napada na kripto - platforme ukrali kriptovalutu vrijednu gotovo 400 milijuna dolara, pokazuje izvješće blockchain analitičke kuće Chainalysis. To je povećanje od 40 posto u odnosu na 2020. godinu kroz koju su hakeri najzatvorenije države svijeta izveli "samo" četiri velika hakerska proboja.

Većina ukradene kriptovalute odnosila se na Ethereum (58%) i Bitcoin (20%), dok se preostalih 22% nalazilo u altcoinu ERC-20.

Sjevernokorejski hakeri do kriptovaluta su došli koristeći phishing prijevare, proboje računalnog koda, malware i napredno iskorištavanje osobnih podataka.

Napadi su, prema Chainalysis-u, došli od strane hakerske skupine Lazarus, koja djeluje u okviru sjevernokorejske obavještajne agencije.

Sjeverna Koreja navodno posjeduje i dodatnu još uvijek "neopranu" kriptovalutu, u vrijednosti od 170 milijuna dolara, koja je ukradena u 49 manjih hakerskih napada između 2017. i 2021. godine.

Foto: Bjørn Christian Tørrissen / Wikimedia Commons

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram