Zatvori
PoslovniPuls
13/01/2022

Vlasnik burger lanca Submarine osigurao ulaganje u svoj znanstveno - izdavački startup

Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth u svojoj trećoj transakciji od osnutka uložio je u IntechOpen, uspješnu hrvatsku kompaniju koja je svjetski lider na tržištu Open Access Book znanstvenih knjiga. Investicija u većinski paket udjela tvrtke čiji je jedan od osnivača Aleksandar Lazinica, serijski poduzetnik javnosti najpoznatiji kao vlasnik gastro brenda Submarine, predstavlja jedno od najznačajnijih domaćih ulaganja u znanje, obrazovanje i umrežavanje akademske zajednice, navodi se u prioćenju.

IntechOpen su pokrenuli Aleksandar Lazinica i Vedran Kordić, dvojica znanstvenika koji su, baveći se istraživačkim radom u Beču, naišli na poteškoće u pronalaženju znanstvenih podataka te su, ponukani time, pokrenuli kompaniju koja rješava taj problem. IntechOpen u svojoj bazi sadrži relevantne znanstvene radove iz područja fizike, inženjerstva, zdravstva, tehnologije, biologije i društvenih znanosti. Učinivši znanstvene teme globalno dostupnima kroz e-knjige, kompanija uspješno promiče i popularizira znanost. U kolovozu ove godine, utjecajna svjetska tvrtka za poslovne analize i marketinške trendove Delta Think, proglasila je riječki IntechOpen vodećim svjetskim izdavačem Open Access knjiga.

"Ponosni smo što ulažemo u organizacije i projekte kao što je IntechOpen. Riječ je o jednoj od rijetkih hrvatskih kompanija koje predvode globalne trendove. IntechOpen ne samo da konkurira među svjetskim tvrtkama, već diktira dinamiku tržišta na kojem posluje. Ovom smo transakcijom nastavili potvrđivati ono što smo najavili pri lansiranju fonda, a to je orijentacija Prosperus Growtha prema perspektivnim kompanijama koje teže ka izvrsnosti i imaju potencijal višestrukog rasta", naglasio je Joško Miliša, predsjednik Uprave društva PROSPERUS-INVEST koje upravlja fondom Prosperus Growth.

"Uvjeren sam da će nam suradnja s fondom Prosperus Growth otvoriti nove prilike i mogućnosti. Ova je transakcija dobrodošla potvrda uspješnog poslovanja IntechOpena koji će zasigurno i dalje ostati tržišni lider na području Open Access knjiga, uz mogućnost širenja u nove tržišne niše i područja u kojima do sada nismo bili prisutni. Znanost i tehnologija ostat će u fokusu našeg rada te ćemo se u području izdavaštva e-knjiga i dalje voditi ključnim načelom: na inovativan i lako dostupan način, svima približiti dostignuća suvremene znanosti", izjavio je Aleksandar Lazinica, osnivač IntechOpena.

"Snaga IntechOpena je u našoj zajednici od više od 138 tisuća znanstvenika, među kojima su ključni opinion leaderi znanstvene zajednice, dobitnici Nobelove nagrade i znanstvenici koji spadaju u 1 posto najcitiranijih na svijetu. Ovo novo ulaganje omogućit će nam da pružimo još bolju uslugu svima koji su u potrazi za provjerenim znanstvenim sadržajem, a istodobno nastavimo demokratizirati znanje, učinivši ga dostupnim doslovno svakome tko ima pristup internetu", naglasila je Sara Uhač, CEO IntechOpena.

Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth s privatnom ponudom, u kojem je od ulagača prikupljeno više od 59 milijuna eura, novost je na hrvatskom financijskom tržištu, a kroz program CROGIP podržali su ga Europski investicijski fond (EIF) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) investirajući 49,99 posto ukupnog kapitala fonda. Nakon prve dvije investicije usmjerene u IT kompanije, Prosperus Growth sada ulazi i u sektor izdavaštva.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram