Zatvori
PoslovniPuls
11/01/2022

Prošle godine realizirana rekordna venture capital ulaganja

Prema podacima servisa Crunchbase, prošle godine su realizirana rekordna globalna rizična ulaganja (venture capital) u ukupnoj vrijednosti od 643 mlrd. dolara. Od tog iznosa čak 201 mlrd. dolara otišlo je na startup tvrtke, a 29,4 mlrd. dolara na tzv. seed financiranje u najranijoj fazi razvoja.

Prošla godina donijela je i rekordan broj novih "jednoroga", tvrtki s valuacijom većom od milijardu dolara. Čak 10 takvih tvrtki prosječno je stvoreno svakog tjedna u 2021. godini, da bi ukupan broj novih tvrtki "jednoroga" u 2021. iznosio 586.

Po volumenu transakcija ulagači su najveću pažnju posvetili fintech sektoru, a slijede zdravstvo, e-commerce i usluge prijevoza.

Geografski najzanimljivije područje i dalje ostaje Sjeverna Amerika koja je privukla 330 milijardi dolara venture ulaganja, a slijedi Azija sa 165 milijardi dolara. Europski startupi prošle su godine prikupili ukupna ulaganja vrijedna 116 mlrd. dolara, što predstavlja rast od 150 posto u odnosu na prethodnu, 2020. godinu.

U posljednjih deset godina globalna venture capital ulaganja su se udesetostručila, zaključuje Crunchbase.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram