Zatvori
konobar
Foto: P
PoslovniPuls
04/01/2022

MojPosao: Oporavak tržišta rada, najtraženiji konobari, prodavači i programeri

Analizom cjelokupnog tržišta rada, uzimajući u obzir ukupan broj objavljenih oglasa za posao, primjetan je trend rasta potražnje za radom i oporavka tržišta rada od posljedica koronakrize, objavili su s portala MojPosao.

Na MojPosao platformama tijekom 2021. objavljeno je više od 74 tisuće oglasa za posao, što je čak 42% više u odnosu na prošlu godinu i 8% više u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu.

Na oglase je pristiglo više od 1,5 milijuna prijava posloprimaca, odnosno 6% više nego prošle godine i 21% više nego 2019. godine.

Usprkos tome što početak godine nije djelovao obećavajuće zbog prilično rigoroznih epidemiloških mjera koje su bile na snazi u siječnju i veljači, a koje su ograničile kretanja u gospodarstvu, pod utjecajem ublažavanja mjera u ožujku dolazi do oporavka tržišta rada i osjetnog rasta u broju natječaja za slobodna radna mjesta koji je nastavljen sve do kraja godine.

Čak štoviše, zahvaljujući velikoj potražnji za radnom snagom u drugoj polovici godini, ukupan broj objavljenih oglasa za posao je premašio i brojke iz rekordne, pretpandemijske 2019. godine.

Koncem prošle godine, u pokušaju predviđanja što možemo očekivati u godini pred nama, direktor portala MojPosao, Igor Žonja, rekao je kako vjeruje da će „2021. biti godina rasta, ali najranije od drugog kvartala, te kako ćemo vrlo vjerojatno izgubiti prvu polovicu godine na cijepljenje i izbore, što će se odraziti na cijelo društvo“.

Srećom, upravo to se u konačnici i dogodilo. Nakon što je više od godinu dana potražnja za radom bila u osjetnijem ili blažem padu, zahvaljujući rastu broju oglasa koji je krenuo na proljeće i nastavio se sve do danas, možemo reći kako se tržište rada u potpunosti oporavilo od posljedica koronakrize.

„Ova povoljna kretanja odraz su poprilično uspješne turističke sezone i nešto kasnijeg sezonskog zapošljavanja nego što je to inače slučaj te se već neko vrijeme u Hrvatskoj traži 'radnik više'“, poručuje Žonja.

Najtraženiji konobari, trgovci i skladištari

Bez obzira na turbulencije na tržištu, među najtraženijim zanimanjima u 2021. i dalje dominiraju zanimanja iz područja turizma i ugostiteljstva te prodaje. Udio oglasa u ovim kategorijama nešto se povećao u odnosu na prošlu godinu.

Najtraženija zanimanja u 2021. bila su: konobar (barmen), prodavač (trgovac), vozač, skladištar, kuhar, programer te radnik u proizvodnji.

Rad na neodređeno

S obzirom na vrstu zaposlenja, u 2021. godini oglasi za rad na neodređeno činili su 73% ukupnog broja oglasa, što je gotovo isto kao i prošle godine u istom periodu. Oglasa za rad na određeno bilo je 53%, isto kao i prošle godine.

Djelatnici za sezonski posao tražili su se u 6% oglasa, dok se 3% oglasa odnosilo na studentske poslove.

S druge strane, 49% posloprimaca bilo je zainteresirano za stalni posao, dok ih je 24% zainteresirano za rad na određeno. Također, 7% tražitelja posla bilo je zainteresirano za honorarni rad, a gotovo jednak broj posloprimaca (njih 7%) je iskazalo interes za sezonskim zaposlenjem.

Najčešće se traže kandidati sa srednjom stručnom spremom

Tijekom 2021. poslodavci su najčešće tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom – u 51% oglasa srednja stručna sprema bila je uvjet za uspješnu prijavu na natječaj.

S druge strane, 56% posloprimaca je u svojim online životopisima (u Bazi profila na MojPosao) kao stupanj obrazovanja navelo srednju stručnu spremu. Broj oglasa i broj životopisa u kojima se navodila visoka stručna sprema iznosio je 28% oglasa i 13% životopisa.

U 31% oglasa tražilo se poznavanje engleskog jezika, u 8% njemačkog, a ostali jezici su manje zastupljeni.

Radno iskustvo je traženo u manje od polovice oglasa (42%), i to u prosjeku 2 godine i 4 mjeseca što je isto kao i prošle godine.

Najviše oglasa je u Zagrebu

Preko polovice oglasa (52%) odnosilo se na Zagreb i zagrebačku županiju, nakon čega slijede priobalne županije: Primorsko-goranska (12%), Šibensko-kninska (12%) te Istarska (10%) županija.

Tijekom 2021. godine poslodavci su objavili više od 3.000 oglasa za poslove u inozemstvu, što je 58% više nego prošle godine i čak 73% više nego 2019. godine.

Najviše oglasa u inozemstvu objavljeno je za rad u Njemačkoj, Austriji i Sloveniji.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram