Zatvori
PoslovniPuls
29/12/2021

EIF i UniCredit osigurali 1 mlrd. eura za mala i srednja poduzeća u Hrvatskoj, Bugarskoj, Slovačkoj i Sloveniji

Europski investicijski fond (EIF) osigurat će UniCreditu jamstva u vrijednosti 700 milijuna eura, što će zajmodavcu omogućiti financiranje u iznosu do 1 milijarde eura za mala i srednja poduzeća (MSP) u Hrvatskoj, Bugarskoj, Slovačkoj i Sloveniji kako bi se ubrzao gospodarski oporavak od pandemije bolesti COVID-19.

Jamstva EIF-a potječu iz Europskog jamstvenog fonda (EGF), jamstvenog instrumenta od 25 milijardi eura koji je pokrenula Grupa EIB-a 2020. godine kako bi potaknula oporavak europskog gospodarstva od pandemije bolesti COVID-19, zaštitila radna mjesta i osigurala prijeko potrebnu likvidnost za europska mala i srednja poduzeća. Raspodjela sredstava u okviru ugovora o jamstvu je sljedeća: Hrvatska (do 325 milijuna eura), Bugarska (do 185 milijuna eura), Slovačka (do 310 milijuna eura) i Slovenija (do 80 milijuna eura). Preostali iznos portfelja bit će raspoređen na četiri zemlje u skladu s potražnjom.

Članice Grupe UniCredit, među kojima je i Hrvatska, ponudit će zajmove i druge financijske proizvode malim i srednje velikim poduzećima po povoljnijim uvjetima, uključujući snižene kamatne stope, dulje razdoblje počeka, manje zahtjeve po pitanju kolaterala i produžena dospijeća. Zajmovi će biti dostupni malim i srednjim poduzećima koja posluju u sektorima gospodarstva najteže pogođenima pandemijom radi ubrzanja oporavka nacionalnih gospodarstava.

Roger Havenith, zamjenik glavnog izvršnog direktora EIF-a, rekao je: „Kriza uzrokovana bolešću COVID-19 i dalje je s nama, a poduzeća diljem Europe zbog nje trpe ekonomske posljedice. Partnerstvo EIF-a s Grupom UniCredit osigurat će prijeko potrebno financiranje za mala i srednja poduzeća u četirima zemljama. Naša će suradnja sačuvati radna mjesta, potaknuti ulaganja i konkurentnost malih i srednjih poduzeća te na taj način doprinijeti bržem oporavku gospodarstva od krize izazvane bolešću COVID-19. Želim zahvaliti Grupi UniCredit na dugogodišnjem partnerstvu i radujem se nastavku suradnje."

Potpredsjednica EIB-a Lilyana Pavlova komentirala je: „Drago mi je što EIF u okviru Europskog jamstvenog fonda najavljuje novo partnerstvo s Grupom UniCredit kako bi ponudio pristupačnije financiranje ukupne vrijednosti do 1 milijarde eura za mala i srednja poduzeća u Bugarskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Hrvatskoj. Grupa EIB-a spremna je surađivati s financijskim institucijama i tvrtkama širom Europe kako bi podržala gospodarski oporavak od pandemije bolesti COVID-19."

Gianfranco Bisagni, direktor za Srednju Europu i Teodora Petkova, direktorica za Istočnu Europu u UniCreditu, dodali su: „Nudimo kontinuiranu podršku europskim malim i srednjim poduzećima i poduzećima srednje tržišne kapitalizacije koja imaju glavnu ulogu u našim gospodarstvima. Zahvaljujući tim jamstvima i našem jakom sustavu moći ćemo povećati ukupno financiranje do 1 milijarde eura te svojim klijentima i dalje nuditi povoljne uvjete za upravljanje likvidnošću, financiranje budućih ulaganja i poticanje oporavka od krize COVID-19.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram