Zatvori
PoslovniPuls
04/10/2021

Hanfa najavljuje edukacije o ulaganju u kriptovalute

Povodom obilježavanja Svjetskog tjedna ulagatelja (4.-10.9.) Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) provela je online anketu u vezi s ulaganjem hrvatskih građana u kriptovalute, budući da samo putem hrvatskih kriptomjenjačnica prometi u 2021. premašuju 1,2 milijarde kuna. Rezultati Hanfine ankete su pokazali da je značajan broj ispitanih, njih 62,8 posto, do sada već trgovalo kriptovalutama, a njih još 13,1 posto to planira. No, važno je napomenuti da je uglavnom riječ o ulagačima, njih 78,7 posto, koji imaju prethodnog iskustva u ulaganjima na financijskom tržištu, upoznati su s rizicima takvih ulaganja i činjenicom da ona nisu regulirana (76,2 posto ispitanika) te ih na neki način možemo smatrati „kripto znatiželjnicima“.

Od ukupno 320 ispitanika u anketi koja je provedena putem interneta tijekom rujna 2021., njih 54,5 posto smatra da treba ulagati u kriptovalute jer one donose veliku dobit. Njih 40,4 posto dvoji te smatraju da bi možda trebalo ulagati, ali da su takva ulaganja vrlo rizična. Tek se pet posto ispitanih eksplicitno izjasnilo da im je takvo ulaganje previše riskantno, objavili su iz Hanfe.

Riječ je o ispitanicima koji smatraju da su dobro upoznati s temom kriptovaluta, njih 84 posto, dok je njih 14,7 posto čulo za kriptovalute ali nije detaljno upoznato s tom problematikom. Tek se 1,3 posto ispitanika izjasnilo da mi je ta tema u potpunosti nepoznata.

Zbog sve većeg interesa za ulaganja na kriptotržišta, a i rast oglašavanja o takvim ulaganjima, Hanfa će u listopadu pojačati svoje edukativne aktivnosti.

"Važnost edukacija je sve važnija budući da su kriptovalute izrazito volatilne i visoko rizične te kod njih, ali kao i kod ostale kriptoimovine kao što su korisnički i investicijski tokeni, trgovanje nije regulirano te, za razliku od ostalih navedenih vrsta ulaganja, ne postoji sustav zaštite malih ulagatelja. Kod trgovanja kriptovalutama moguća je nedovoljna dostupnost pouzdanih informacija, ali i manipulacija tržištem s obzirom na to da ne postoji pravna obveza transparentnosti tržišta, kao što je slučaj kod trgovanja reguliranim financijskim instrumentima", poručuju iz Hanfe.

Zato će povodom Svjetskog tjedna ulagatelja predstavnici Hanfe održati serijal od nekoliko edukativnih on-line predavanja za građanstvo na kojima će se moći prisustvovati u potpunosti besplatno. Prvo predavanje bit će održano 15. listopada na temu kriptotržišta, a prijave se zaprimaju na e-mail: edukacija@hanfa.hr.

U nastojanju da doprinese edukaciji mladih te da prevenira nepromišljena ulaganja putem interneta u suradnji sa studentima Financijskog kluba Ekonomskog fakulteta iz Zagreba, 8. listopada 2021. s početkom u 11 sati bit će održana studentska on-line debata na temu ulaganja u kriptovalute. Tom će prilikom svoja mišljenja razmijeniti zagovornici ulaganja u tradicionalne financijske instrumente s onima koji se zalažu za ulaganje u kriptovalute. Online praćenje debate bit će omogućeno putem linka, a prijave se zaprimaju na e-mail: edukacija@hanfa.hr.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram