Zatvori
PoslovniPuls
02/10/2021

Pet mrežnih trendova 2021. - ususret 6G eri

Ključna uloga koju digitalna infrastruktura ima u isporuci kritičnih društvenih, ekonomskih i državnih funkcija postala je, kao rezultat COVID-19 pandemije, jasnija no ikad. U poslovnom svijetu i u društvu sada postoji visok stupanj svjesnosti da su dostupnost, pouzdanost, pristupačnost i održivost ključni aspekti digitalne infrastrukture koje moramo osigurati. Istovremeno, konvergencija kibernetičkog i fizičkog sve je brža. Naglašena je potreba za naprednim mrežnim tehnologijama za podršku korisničkim slučajevima koji brišu granice između fizičke i digitalne stvarnosti.

U prošlogodišnjem članku o tehnološkim trendovima Ericssonov CTO, Erik Ekudden naglasio je važnost mreže kao “kralješnice” digitalne infrastrukture argumentirajući da je ona idealna inovacijska platforma za pametan, održiv i povezani svijet. Ovogodišnji se članak fokusira na osnovne mrežne funkcije povezane s digitalnim prikazom koje omogućuje komunikacijsku paradigmu za umreženu stvarnost. Te su funkcije grupirane u 1. trendu, pod nazivom Digitalni prikaz mrežne stvarnosti. Ostali trendovi su glavni gradivni blokovi mreže koji će osigurati pružanje traženih kapaciteta i usluga, poimence: Prilagodljiva neograničena povezanost, Integritet pouzdanih sustava, Federativne kognitivne mreže i Ujedinjena mrežna računalna struktura.

Ubrzano usvajanje digitalizacije tijekom pandemije ne bi bilo moguće bez postojećih kapaciteta mobilne i fiksne komunikacijske infrastrukture. U budućnosti će 5G biti glavna digitalna infrastruktura za korisnike s mobilnim i fiksnim bežičnim rezidencijalnim pristupom koja podržava usluge utemeljene na proširenoj/virtualnoj stvarnosti i umjetnoj inteligenciji. Poslovnim subjektima, posebno onima koji već idu prema uslugama u oblaku, 5G pruža bolje performanse, računarstvo na rubu, ugrađenu IoT optimizaciju, automatizaciju poslovnih procesa i odsječke mreže za kvalitetu usluga usklađenu s ugovorenim razinama usluga. Želja za naprednijim korisničkim slučajevima u kojima se spajaju fizički i digitalni svijet već je prisutna kod 5G, a bit će još izraženija u razvoju 6G. Na primjer, Internet osjeta (eng. Internet of Senses, IoS) će proširiti naše osjete izvan granica naših tijela. Mreža će omogućiti troškovno-učinkovita i pouzdana rješenja za te korisničke slučajeve.

Veće oslanjanje na cloud tehnologije će biti nužno. Mnogi mrežni operatori su već počeli uključivati cloud-native tehnologije u svoje mreže – primjeri uključuju upotrebu cloud-native samostalne jezgrene mreže i radijske pristupne mreže u oblaku s otvorenom arhitekturom u slojevima. Budući razvoj u ovom području ovisi o postojanju funkcija digitalne infrastrukture koje osiguravaju otvoren, interoperabilan, pouzdan, siguran i učinkovito automatiziran fizički svijet. Osim pružanja tradicionalnih komunikacijskih usluga, mreža će imati nove značajke poput višesenzornih digitalnih prikaza uključujući svjesnost o kontekstu i mogućnost promatranja za podršku korisnicima u stjecanju uvida i razmišljanju. Distribuirane funkcije komunikacijske mreže, poput sveprisutne povezanosti s mogućnošću pametnog procesiranja podataka u stvarnom vremenu djelovat će u sinergiji s distribuiranim krajevima cloud infrastruktura tvoreći budući kapacitet digitalne infrastrukture.

Temeljni princip za evoluciju digitalne infrastrukture bit će otvorenost tehničkih i poslovnih sučelja što će jamčiti otvoreno tržište. Ta će otvorenost biti presudna za nezavisne inovacije unutar i povrh digitalne infrastrukture omogućavajući platformu za biznis budućnosti. Ekosustav će evoluirati putem poslovnih investicija, jakih partnerstava i otvorenosti digitalne infrastrukture, navodi se u priopćenju iz Ericssona.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram