Zatvori
PoslovniPuls
02/09/2021

Yandex otkupio Uberove poslovne udjele na ruskom tržištu

Najveća internetska tražilica za rusko govorno područje, Yandex, potrošila je milijardu dolara kako bi otkupila Uberove poslovne udjele u nekoliko svojih kompanija.

Najznačajniji je onaj u Self-Driving Group-u (SDG), samostalnoj kompaniji koja radi na tehnologiji za automnu vožnju, a koja je formirana kao dio joint-venture partnerstva Yandexa i Ubera na ruskom tržištu.

Početak je to kraja ambiciozno zamišljenog poslovnog pothvata koji je trebao kulminirati velikim IPO-om, koji se nikada nije dogodio.

I dok Yandex povraća kontrolu nad vlastitim tvrtkama, a koje zalaze u područje autonomne vožnje, taksija i dostave, Uber postepenim povlačenjem s ruskog tržišta pokušava umanjiti gubitke koji su u drugom kvartalu nabujali na  509 milijuna dolara.

Yandex je uvjerljivo najveći igrač na ruskom internetskom tržištu s oko 10.000 zaposlenika. Tvrtka je od 2011. godine izlistana na NASADQ-u i danas ima tržišnu vrijednost od 27,4 mlrd. dolara.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram