Zatvori
PoslovniPuls
31/08/2021

Alternativa IPO-u: Sjajne performanse kompanija s direktnim izlaskom na burzu

Izlazak na burzu gotovo uvijek podrazumijeva inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO) za kompanije koje žele prikupiti svježi kapital. Međutim, što se događa ako kompaniji nije potreban novi kapital, ali se svejedno želi izlistati na jednu od svjetskih burza.

Istraživanje koje je proveo profesor Sveučilišta s Floride, Jay Ritter, pokazalo je kako su dionice kompanija koje su imale izravno izlistavanje na jednu od američkih burzu - rastom nadmašile S&P 500 indeks, kao i indeks IPO-a, prenosi Wall Street Journal.

Kod izravnog izlistavanja - tvrtka izlazi na burzu bez prethodno planirane prodaje vlastitih dionica uz referentnu cijenu dionice prvog dana trgovanja. Postojeći dioničari mogu prodavati svoje dionice, ali tvrtka ne prikuplja kapital prodajom vlastitih dionica. Zbog toga - tvrtke koje koriste ovaj način izlaska na burzu uglavnom imaju robusno, stabilno poslovanje.

Jedna od posljednjih tvrtki koja se odlučila za izravno izlistavanje na burzu je proizvođač i trgovac naočalama Warby Parker, a na taj način na burzi je završila i kriptomjenjačnica Coinbase, kao i Palantir Technologiesa glasovitog tehnološkog poduzetnika Petera Thiela.

Profesor Ritter pokazao je kako su cijene dionice kompanija s izravnim izlaskom na burzu u prosjeku narasle 64 posto od dana izlistavanja.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram