Zatvori
Jasmin Hadžić
24/08/2021

Bots&Pots: Prvi hrvatski restoran s robotima - chefovima i globalnim ambicijama

Nekretninska tražilica GoHome, portal za kupovinu s popustima Crno Jaje, aktivistička udruga Glas Poduzetnika...Hrvoje Bujas očito može sve, osim bezbrižno mirovati. Ovaj rođeni Šibenčanin sa zagrebačkom adresom prve je poduzetničke korake napravio još u tandemu s pokojnim Ivom Pukanićem i tjednikom Nacional koji je distribuirao Bujasov CD vodič za opremanje i uređenje nekretnina. Hrvoje Bujas danas je jedna od najprepoznatljivijih pojava na domaćoj poduzetničkoj sceni.

Iskrenog nastupa i britkog jezika nikog ne ostavlja ravnodušnim. Takvi su mu i poslovni projekti. Vjerojatno najuspješniji od njih - svima nam poznata online shopping destinacija CrnoJaje - očito nije do kraja zadovoljila Bujasove kreativne i poduzetničke ambicije.

I zato je danas tu Bots&Bots - hrabri iskorak u inovativno ugostiteljstvo, ali ne bilo kakvo ugostiteljstvo, već ono robotizirano. Bots&Bots je naime prvi robotizirani restoran u Hrvatskoj, svojevrsni spiritualni nastavak projekta kućnog robota za kuhanje GammaChef - Bujasovih poslovnih partnera Đulijana Nole i Dražena Drnasa.

U Bots&Pots-ovoj kuhinji stoga je primjetan izostanak chefa, ali zato ima nekoliko robota-kuhara koji inicijalno "uče" kuhati od ponajboljih hrvatskih kuhara koje su angažirani u ulozi instruktora. Neki od njih kuhali su i u restoranima s Michelin zvjezdicama, što je svakako dobrodošla preporuka za hranu koju će Bots&Pots nuditi. Nakon što roboti "nauče" recept od profesionalnog kuhara, spremni su za samostalno spravljanje jela, a bit će tu svega po malo - od špageta i njoka, do hobotnica i curryja.

"Nismo konkurencija fine dining restoranima, sličniji smo McDonald'su i KFC-u", umiruje Bujas kolege poduzetnike koji se nisu libili putem društvenih mreža uputiti kritiku na njegov najnoviji projekt.

"Okus hrane bit će zaista vrhunski, a cijene jela prihvatljive. Gosti će moći naručiti svoje jelo putem mobilne aplikacije, u samom restoranu preko velikog touch screen-a ili posredstvom dostavljača poput Glova i Wolta", objašnjava on.

Prvi restoran uskoro će otvoriti svoja vrata na lokaciji u strogom centru Zagreba, a Bujas i njegovi partner nadaju se kako je on tek prvi u nizu, budući od samog početka planiraju širenje poslovanja kroz davanje franšiza drugim ugostiteljima i poduzetnicima.

Automatizirani restorani Tokija s pregršt više i manje uspješnih i ekstravagantnih implementacija robotskih kuhara i konobara - nisu inspirativna nit vodilja Bots&Bots-a. Završni touch kod svakog jela, što je, čini se, posebno važno Bujasu, odradit će konobar - poput ribanja sira na rižoto, dodavanja začina i sl.

"Vjerujem da će gosti uživati u hrani, ambijentu i samom procesu kuhanja hrane od strane naših robota, bit će to nešto novo i drukčije, ali pristupačno svima", pojašnjava Bujas, uvjeren u uspjeh svog novog poslovnog projekta.

"Bit ćemo 'Rimac' našeg ugostiteljstva", samouvjereno zaključuje.

Slušajući Bujasa, ekipi iza Bots&Pots možemo samo poželjeti puno sreće pri realizaciji zacrtanog plana. Jer ona će im sigurno trebati za opstanak na tržištu kojim dominiraju globalno prepoznatljivi brendovi vrijedni više stotina milijardi dolara s marketinškim budžetima koji pariraju godišnjim proračunima pojedinih egzotičnih otočnih država.

Ali i McDonald's je nekoć davno bio samo jedan lokal s hrabrom, novom idejom. Veseli i sama pomisao da hrvatski Bots&Pots se usuđuje pokušati napraviti nešto slično i to iz Hrvatske.

TEME:  
AUTOR: Jasmin Hadžić
Osnivač digitalne agencije VIDI MEDIA koja klijentima nudi usluge izrade web stranica po mjeri, online oglašavanja (Google Ads, Facebook, Instagram), SEO-a (optimizacije za internet tražilice) i social media marketinga. Web stranica
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram