Zatvori
PoslovniPuls
05/08/2021

Europski startupi ove godine osigurali 450 mil. eura za alternativu mesu i proteinima

Europski startupi koji rade na biljnim i umjetno uzgojenim alternativama proteinskim proizvodima ove godine osigurali su ulaganja teška više od 450 milijuna eura, a stručnjaci očekuju kako će ovaj sektor tek "eksplodirati", piše Business Insider.

Može li u budućnosti laboratorijski uzgojena hrana zamijeniti ribu, sir, mlijeko ili meso - tek ostaje za vidjeti, a jedan od startupa koji tu ideju pokušava pretvoriti u realnost slovenski je Juicy Marbles koji radi na biljnoj zamjeni za meso kao dio legendarnog Y-Combinatora, poznatog startup akceleratora iz kojeg su izašle tvrtke poput Airbnb-a i Dropbox-a.

"Mesni proizvodi biljnog podrijetla privlače pozornost investitora, futurista i ekologa jer imaju potencijal zadovoljiti rastuće globalne potrebe za hranom, smanjiti emisije stakleničkih plinova i poboljšati ljudsko zdravstveno stanje", ističe analitičar Alex Frederick.

Vjerojatno najpoznatiji "igrač" na tržištu proteinskih - alternativa jest američki Beyond Meat, koji ima tržišnu vrijednost od 7,4 mlrd. dolara, a prema nekim izračunima globalno tržište alt-protein proizvoda do 2027. godine dostići će vrijednost od 27 mlrd. dolara.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram