Zatvori
Pad svjetskog turizma
PoslovniPuls
01/10/2020

Pad svjetskog turizma pet je puta veći nego za vrijeme svjetske financijske krize

World Tourism Barometer izvijestio je da je pandemija koronavirusa prouzročila nezabilježeni pad međunarodnih putovanja od 65% tijekom prve polovice godine.

Prema UNWTO-u, pad međunarodnih putovanja od siječnja do lipnja ove godine rezultirao je gubitkom od 460 milijardi dolara od turizma.

Ovaj pad je pet puta veći od onog zabilježenog 2009. godine usred globalne financijske krize.

Tijelo UN-a izjavilo je kako procjenjuje da će trebati između dvije do četiri godine da se dolasci turista vrate na razinu iz 2019. godine.

Izvještaj ukazuje da su Azija i Pacifik prve regije koje su osjetile utjecaj COVIDA-19, a sveukupno se to područje suočilo s najoštrijim padom turista od 72% tijekom šestomjesečnog razdoblja.

Europa je bila druga najteže pogođena regija na svijetu, s padom dolazaka turista od 66% u prvoj polovici 2020. Sjeverna i Južna Amerika, Afrika i Bliski istok pokazali su usporedne stope pada.

„Ovo predstavlja pad budući da su zemlje širom svijeta zatvorile svoje granice i uvele ograničenja putovanja kao odgovor na pandemiju,“ zaključuje World Tourism Barometer.

Sve svjetske regije i podregije su zabilježile pad od više od 50% u međunarodnim dolascima turista, čime su milijuni radnih mjesta i poduzeća bili izloženi riziku.

Izvještaj pokazuje da je početkom rujna 53% međunarodnih odredišta ublažilo ograničenja putovanja. Međutim, UNWTO, unaprijed procjenjujući da će na temelju trenutnih trendova u 2020. godini doći do ukupnog pada međunarodnih dolazaka turista za 70%. Ovaj broj mogao povećati, jer su neke destinacije počele vraćati međunarodna ograničenja putovanja.

Izvještaj pokazuje da je početkom rujna 53% međunarodnih odredišta ublažilo ograničenja putovanja. Međutim, UNWTO, unaprijed procjenjuje da će na temelju trenutnih trendova u 2020. godini doći do ukupnog pada međunarodnih dolazaka turista za 70%. Ovaj broj mogao bi se povećati, jer su neke destinacije počele vraćati ograničenja međunarodnih putovanja.

 

Izvor: Big News Network
Foto: Pexels

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram