Zatvori
decentralizirane financije
PoslovniPuls
08/09/2020

Kako će decentralizirane financije preoblikovati financijske usluge

Decentralizirane financije i dalje sazrijevaju i privlače značajna kapitalna ulaganja.

Ako ste bili aktivan ili slučajan sudionik u blockchain industriji, vjerojatno ste čuli za decentralizirano financiranje (DeFi). Industrija divlja, s više od 4 milijarde dolara imovine zaključane u projektima DeFi. Industriji DeFi raste za gotovo pola milijarde dolara tjedno jer investitori i poduzetnici pronalaze utočište u financijskom sustavu koji nije vezan ni za jednu vladu ili korporaciju.

Uvjerljivo još zanimljiviji je prelazak institucionalnih investitora i tradicionalnih financijskih profesija na DeFi kao način oslobađanja od onoga što se često smatra zastarjelim i uskogrudnim financijskim sustavom. Trenutačni DeFi pokret pokreće Ethereum I nudi otvoreni sustav bez dozvola koji je lako dostupan svima. Ova interoperabilnost pomaže tvrtkama da skaliraju proizvode jednostavnim iskorištavanjem drugih inovacija u industriji.

Kako će industrija sazrijevati, tako će se izdvajati sve više resursa za izgradnju DeFi rješenja. Trenutačno postoji pregršt uzbudljivih događaja i projekata koji su nedavno pokrenuti, a koji su DeFi zajednicu uzbudili i to s dobrim razlogom - uključenost zajednice je srž DeFi-a i jedna od vodećih prednosti u odnosu na tradicionalne financijske usluge tržišta.

Poduzetnici bi trebali zadržati DeFi na svom radaru budući da industrija sazrijeva i nastavlja privlačiti značajna kapitalna ulaganja. Da biste saznali više o trenutnim primjenama DeFi-ja, evo nekoliko fintech vertikala koje narušavaju decentralizirano financiranje.

1. Financijski podaci

Podatke na financijskim tržištima kontrolira mala skupina dionika koji kontroliraju cijene, pristup i vrste dostupnih podataka. Samo u SAD-u industrija se procjenjuje na 15 milijardi dolara, no pod kontolom je samo nekolicine igrača. Decentralizirane financije pomoći će u demokratizaciji podataka, načinu na koji se podaci prikupljaju i prezentiraju te će stvoriti sustav nagrađivanja koji potiče sudionike na tržištu.

2. Kreditiranje

 Pozajmljivanje DeFi-ja temelji se na blagodatima koje donosi Ethereum blockchain, koji omogućuje transparentne i sigurne protokole za prikupljanje i osiguravanje sredstava koja se potiču raznim kripto nagradama. DeFi vidi inovacije poput zajmova bez kolaterala, složenih kamatnih stopa koje su mnogo veće od tradicionalnih banaka i P2P zajmova koji pomažu eliminirati posrednike.

DeFi zajmovi trenutačno bilježe masovni rast jer tvrtke iskorištavaju mogućnost komponiranja u industriji, što omogućava aplikacijama da se integriraju i nadovežu jedna na drugu stvarajući golem mrežni efekt. Ovaj pristup otvorenog koda pomaže u promicanju inovacija i potiče zdravu konkurenciju, nešto što je oštroj industriji financijskih usluga prijeko potrebno.

3. Decentralizirane razmjene

Decentralizirane razmjene (DEX) jedna su od najvažnijih inovacija u blockchain industriji, jer korisnici uvijek kontroliraju svoja sredstva koja se pohranjuju u vanjske novčanike. To ublažava rizik koji dolazi s polaganjem kripto-podataka na burze, što može dovesti do gubitka svih vaših sredstava u slučaju hakiranja.

U proteklih 30 dana decentralizirane burze su obradile preko 537 milijuna $ transakcija i trenutačno preuzimaju tržišni udio. Kako tradicionalna imovina postaje digitalna imovina, sigurno je pretpostaviti da će se na kraju moći trgovati na decentraliziranim burzama. Prirodno, regulatorne zapreke ovo bi mogle odgoditi, ali industrijski stručnjaci uvjereni su u snagu DeFi-ja i načinom na koji kontroliramo svoju imovinu.

4. Upravljanje imovinom

Prilikom razmišljanja o upravljanju imovinom, De-Fi nudi različite prednosti. Ove pogodnosti uključuju vlasništvo nad imovinom koja nije skrbnička, mogućnost uspostavljanja bežičnog povezivanja proizvoda De-Fi s drugim proizvodima, automatizaciju, globalni pristup i financijsku uključenost te pseudo-anonimnost.

Potencijalna mana je ta što su korisnici u potpunosti odgovorni za svoja sredstva i ne postoje zaštitne mjere koje bi zaštitile sredstva koja se izgube u novčanicima ili pošalju na pogrešnu adresu. Ovo nije za svakoga, ali dobra vijest je da se De-Fi proizvodi ubrzano razvijaju kako bi postali jednostavniji za upotrebu.

5. Osiguranje

Iako ne postoje automatske zaštitne mjere, postoje proizvodi De-Fi osiguranja koji mogu pomoći u ublažavanju rizika. Ovo se osiguranje može primijeniti na osobne novčanike i pametne ugovore koji se koriste za udruživanje novca za posudbu i ulog.

Trenutačno postoji gotovo 10 pružatelja usluga osiguranja De-Fi koji svi pomažu u stvaranju ekosustava koji se temelji na transparentnosti i dostupnosti. Cilj im je eliminirati skupe tradicionalne osiguravajuće agencije koje djeluju kao monopoli nad određenim sektorima te osiguranje učiniti pristupačnijim i fleksibilnijim kako za institucionalne, tako i za povremene korisnike.

 

Izvor: Entrepreneur
Foto: Pexels

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram