Zatvori
PoslovniPuls
27/08/2020

"Zebra" će zamijeniti "jednorogov" poslovni model za start-up

U trenutnim okolnostima, mudri poduzetnici slijedit će model zebre: više će misliti o korisnosti, nego o inovacijama; djelovat će lokalno, a ne međunarodno te će slijediti svoju strast umjesto hirove  investitora, tvrdi Roger James Hamilton.

Dok je jednorog mitsko i samotno stvorenje, zebra je zbog velikog broja predatora razvila otpornost. U ovom tekstu govorit će se o ta dva naizgled nepovezana bića jer se koriste za opisivanje dva vrlo različita načina pokretanja start-upa. Za poduzetnike je važno razumjeti razlike u održivosti, opstanku i relevantnosti.

Startup jednorog

Jednorog u biznisu označava start-up tvrtku u privatnom vlasništvu čija vrijednost se procjenjuje na 1 milijardu $ ili više. Dobila je taj naziv zbog male vjerojatnosti preživljavanja, a statistički ne može stvarno postojati. Izraz je prvi put korišten 2013. kada je 39 tvrtki zadovoljilo kriterije jednoroga. Danas brojimo oko 465 jednoroga, među kojima su Stripe, Chime, Airbnb, Palantir, Didi and Ant Financial. Njegova bi se poslovna praksa mogla opisati kao svojevrstan monopol. Veliku ulogu u stvaranju jednoroga često ima akvizicija. Jednorog želi brzo rasti, staviti fokus na količinu, ne na kvalitetu, uspostaviti monopol uništavanjem konkurencije i steći što veći broj korisnika.

Startup zebra

Zebra se koristi za opisivanje različite vrste start-upova. Ovdje prihodi iznose između 5 i 50 milijuna $, kupci pripadaju određenoj niši, zahtijeva se godišnji kapital od 100 000 – 1 000 000 milijuna $ te općenito ima više od četiri struje prihoda.

Rano se stavlja fokus na kvalitetu i stjecanje kupaca s visokim potencijalom lojalnosti, tj. kupaca kojima je potrebno rješenje koje zebra nudi. Profitna marža je važna jer je potrebna za stabilan rast i održivost. Daje osjećaj zajedništva i suradnje, a ne natjecanja. Odnosi su ključni i u njima se nalazi viša svrha.

Zebre žele voditi stvarni posao, rješavajući probleme na održiv način, a istovremeno rješavati suvremene izazove. Primjerice tvrtka Toya se odvažila na razvoj tehnologije koja osnažuje djevojčice. Stvara video igre koje su zanimljive mladim ženama kako bi ih potaknule da traže posao u tehnologiji. Ova zebra tvrtka rješava problem premalog broja zaposlenih žena na tehnološkom polju.

Zebra tvrtke vjeruju da na tržištu ima mjesta za više superzvijezda. Vjeruju da je konkurencija zdrava za sve uključene jer ju treba koristiti za motivaciju i rast. Pomno promatraju trendove potrošača i kontinuirano nastoje riješiti njihove nove probleme.

Procjena vrijednosti jednoroga

Kada se govori o jednorozima, stavlja se velik naglasak na vrijednost. No, odakle uopće dolazi taj broj?

Procjena je, u najboljem slučaju, izvedena iz potencijala za rast i razvoja koji se očekuje. Riječ je o dugoročnom predviđanju, a ne trenutnom položaju poslovanja. U mnogim slučajevima jednorog nije usporediv ni s jednim drugim biznisom. Prvi je takve vrste pa je teško osporiti njegovu dodijeljenu vrijednost.

U interesu jednoroga je da dobije najveću moguću procjenu vrijednosti. Zašto?

Da bi preživio kratkoročno, mora dobiti velika sredstva. Ako pak jak investitor uloži velike vrijednosti, procjena vrijednosti mora biti astronomska. Tek tada se može zauzeti velik dio tržišta i spriječiti konkurencija. Ukratko, treba postati što veći i to što je brže moguće pa bi bilo tko drugi bio lud kada bi pomislio da se može natjecati s vama.

Drugi razlog leži u akviziciji. Visoke vrijednosti donose visoke premije, a kad start-upovi dobiju izvanredne ponude za otkup, mogu ih koristiti za daljnju potvrdu svog postojanja.

Budući da visoke vrijednosti donose premium ulaganja, inovacije se mogu brže kretati, kupci se mogu doseći u rekordnom vremenu kao i masovna proizvodnja.

Dakle, u suštini vrijednost jednoroga nije stvarni novac već u vjeri vlasnika tvrtki i trenutnih investitora koji žele da novi ulagači vjeruju da start-up vrijedi.

Metričke vrijednosti koje su nekada korištene za određivanje vrijednosti, poput višestrukog profita i prihoda, usporedbi industrija, troškova zamjene... ne koriste se za označavanje nekog start-upa kao jednoroga.

Jedini način da se utvrdi istinsko vrednovanje je putem inicijalne javne ponude. Oni koji su zainteresirani za životnost, održivost i relevantnost htjet će stvarne brojke. Jednorozi će se boriti s time. To znači da su još uvijek… da, tako je - mitska stvorenja.

Zašto postoje jednorozi?       

Branitelji jednoroga svoje će kretanje na tržištima pripisati trenutnim tehnološkim inovacijama - što znači da se posao kreće brže nego ikad.

Ali neće im svi povjerovati.

Drugi tvrde da postoji mjehurić tehnološke industrije koji je spreman puknuti. Vide jednoroge kao ništa drugo do loše uzgajane konje s jeftinim plastičnim rogovima zalijepljenim na glavi.

U nastojanju da pridobiju velika ulaganja i dokažu te vrijednosti, investitori će reći stvari poput: „Postoji masivno tržište za ovaj proizvod.“ Ali, kako se to može dokazati ako je tržište novo? Tada mogu reći: „Imamo milijune korisnika.“ No, koliko njih treba taj proizvod i tko će ga platiti?

Jednorozi opstaju jer novac slijedi novac. Veliki igrači traže samo velike investicije. Postoji opsesija vrijednostima. No, koliko dugo to može potrajati?

Budite zebra

Možete odlučiti slijediti jednorogovu stazu, obvezujući se na precijenjenost, uznemiravanje, uklanjanje konkurenata, uspostavljanje monopola koristeći izmišljene brojeve... za nešto što možda za deset godina više neće ni postojati. Možete zamišljati, prekrižiti prste i nadati se uspjehu.

Ako je to vaš cilj, nemate straha. Ta je ljestvica već postavljena. Takvi poduzetnici vjeruju da ništa što nije astronomsko ne vrijedi njihovog.

No, ništa ne može biti dalje od istine. Izaberete li to, birate neuspjeh.

Umjesto toga, usredotočite se na isporuku kvalitetnog proizvoda ili usluge koji rješava stvarni problem. Možete ciljati na održivi rast koji će vaše poslovanje voditi kroz vaš životni vijek i šire.

Pogledajte, primjerice, Facebook i Uber. Razmislite o svim kontroverzama koje su okružile te tvrtke u posljednjih nekoliko godina. Daleko su na putu jednoroga. Uvijek će morati birati između održivosti i društvene odgovornosti, jer nisu izgrađene s dvostrukom namjenom (ili crno-bijelim prugama). Oni ne plaćaju svoj tržišni udio, već ga samo stječu. Postali su sami sebi etički izazov.

Savjet svim poduzetnicima je da odaberu put zebre. Bavite se korisnošću, a ne inovacijama i to radije na lokalnom nego na međunarodnom tržištu. Na horizontu je promjena. Potrošačima raste zabrinutost za moral poduzeća s kojima imaju posla. Mali, ali moćan broj investitora postaje sve uočljiviji. Paralelno s time i poduzetnici pokazuju neusporedivu hrabrost - odlučno se kreću prema naprijed s pogledom (i zabrinutošću) za budućnost.

 

Izvor: Association of MBAs

Foto: Pexels

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram