Zatvori
Poslovni Puls
25/11/2016

Zbog Trumpa raste maloprodajna cijena iPhone-a !?

Apple razvija nove modele iPhonea i drugih proizvoda u svom sjedištu u kalifornijskom gradu Cupertinu. Tu radi veliki dio od ukupno 116.000 zaposlenih. Među njima su inženjeri, dizajneri, programeri i marketinški stručnjaci. Osim toga, samo u SAD-u ima 288 Appleovih prodavaonica koje također zapošljavaju Amerikance...

No iPhone se proizvodi u Kini, kao i skoro svi pametni telefoni drugih ponuđača. I to u dvije tvrtke koje imaju glavna sjedišta u Tajvanu: Hon Hai Precision Industry, poznat pod imenom Foxconn, te Pegatron. Te dvije firme godišnje proizvode oko 200 milijuna iPhonea.

"Ja ću natjerati Apple da svoje kompjutore i iPhone proizvodi u našoj zemlji, a ne u Kini", više puta je ponovio Trump u predizbornoj kampanji. Glavna poruka je: tako nastaju radna mjesta u SAD-u za Amerikance i tako će zemlja opet postati "moćna".

Prema pisanju japanskog lista na engleskom jeziku Nikkei Asian Review, Apple je zatražio od Foxconna i Pegatrona da izračunaju troškove premještanja proizvodnje u SAD. "Foxconn je to i učinio", citira list jedan anonimni izvor. "Pegatron je to odbio uz obrazloženje da je taj izračun preskup." Iz istog izvora japanski list doznaje i rezultat Foxconnovih izračuna: "Proizvodnja iPhonea u SAD-u udvostručila bi troškove."

iPhone 7 s kapacitetom od 32 GB kod Applea košta 649 američkih dolara. Informacijski servis IHS Markit procjenjuje troškove proizvodnje jednog takvog mobitela na 220 dolara, od toga pet dolara otpada na troškove rada.

Faxconn kao glavni proizvođač iPhonea u Kini nije pouzdani izvor što se tiče navodnog udvostručenja troškova u slučaju premještanja tvornice u SAD. Jason Dedrick, profesor koji na svučilištu Syracuse University u New Yorku istražuje globalizaciju informacijske industrije, došao je do drugačijih brojki.

"Kada bi iPhone bio sklapan u SAD-u, a sve nužne komponente stizale iz uvoza, onda bi troškovi proizvodnje porasli za 30 do 40 dolara", kaže Dedrick za DW. Kao razlog rasta troškova navodi veću cijenu rada u SAD-u te veće troškove za transport i logistiku.

"Kada bi svi pojedinačni dijelovi biti proizvedeni u SAD-u i kada bi se iPhone ondje sklapao, onda bi proizvodnja poskupjela za najmanje 80 do 90 dolara", tvrdi ovaj profesor. U tom slučaju bi Apple, kaže Dedrick, ili morao povećati cijenu iPhonea ili bi pristao na manju zaradu.

No Dedrick ne vjeruje u premještanje kompletne proizvodnje iPhonea u SAD: "Kratkoročno i srednjoročno tamo bi bilo nemoguće stvoriti infrastrukturu koja je nužna za proizvodnju stotina milijuna iPhonea godišnje."

Tvornice u Kini su se etablirale u proizvodnji pametnih telefona. Ne samo da se ondje sklapaju uređaji svih proizvođača, nego se u Kini nalazi i većina dobavljača dijelova, a i prerađivači rijetkih ruda koje se prije svega vade u Kini i bez kojih ne može nijedan mobitel.

"Osim toga, tvrtka poput Faxconna ima opremu, znanje i iskustvo tako da može u kratkom roku povećati proizvodnju s nule na više milijuna, što je važno za Apple i njegovu konkurentnost", pojašnjava Dedrick.

Stvaranje te infrastrukture u Kini trajalo je desetljećima i zahtijevalo vrlo velike investicije tisuća tvrtki. Nemoguće je procijeniti koliko bi takva slična struktura koštala u SAD-u, upozorava Dedrick.

Također je sporno bi li premještanje montaže u SAD stvarno dovelo do otvaranja brojnih radnih mjesta. "Tamo bi proizvodnja vjerojatno bila više automatizirana", vjeruje američki profesor.

Osim toga, Donald Trump kao predsjednik neće moći prisiliti Apple i druge tvrtke da proizvodnju presele u SAD. No on je u predizbornoj kampanji govorio o povećanju carina na uvoz iz Kine i do 45 posto, što bi značilo da bi takvi proizvodi visoke tehnologije za Amerikance postali mnogo skuplji. Na primjedbu novinara američke televizijske postaje NBC da pravila Svjetske trgovinske organizacije (WTO) zabranjuju takve carine, Trump je samo odgovorio: "Onda ćemo ponovo pregovarati ili istupiti iz članstva. WTO je katastrofa."

No SAD u načelu ima slobodnu i otvorenu trgovinsku politiku, kaže David Flath, profesor ekonomije na sveučilištu North Carolina State University. A ako će se to u Trumpovom mandatu promijeniti, to će naštetiti ne samo američkom, nego i blagostanju širom svijeta. "Izolacija SAD-a je izmišljotina glupana, a ne ostvarivi cilj", zaključio je Flath u razgovoru za DW.

Izvor: Deutsche Welle

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram