Zatvori
Poslovni Puls
15/03/2016

Novi ministar poduzetništva poziva na veće korištenje sredstava iz EU fondova

Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat istaknuo je u radijskoj emisiji HR-a "Poslovni tjedan" kako očekuje nastavak jačanja gospodarskih projekata usprkos smanjenju proračuna te poziva poduzetnike da više koriste strukturne fondove...

Poslodavci pozdravljaju ovaj potez no upozoravaju da je najveći problem za rast gospodarstva antipoduzetnička klima.

Proračun je jedna medalja s dvije strane - s licem i naličjem. S jedne je strane konstrukcija proračuna, a s druge želja da se uz projicirani gospodarski rast od 2%, godina završi s 3% deficita. S obzirom na to, sva su ministarstva dobila limite, i osnovno je pitanje kako to ostvariti, kazao je ministar Horvat.

Četiri ministarstva u stalnoj korespondenciji rade na tome kako poduzetnicima olakšati da u aplikacijama što više koriste sredstva iz strukturnih fondova EU-a. To je važno, zbog toga što će opterećenje proračuna i ove godine biti na razini 500 milijuna kuna, uz dodatnih, osiguranih 450 milijuna koji su pripremljeni kao nacionalna komponenta u sufinanciranju projekata iz eurposkih fondova. Ministarstvo je uspjelo i kroz socijalni fond vratiti veliki dio subvencija koje su bile prema fizičkim osobama, a namijenjene su za dokvalifikacije, prekvalifikacije, stipendiradnje deficitarnih zanimanja i slično, povući i to ćemo vratiti u proračun. Radi se o oko 3 mil. kn. Zašto se to i prije nije tako radilo, ne znam. neke su se stvari prespavale, neke su se promašile, rekao je Horvat.

Ministarstvo poduzetništva vjerojatno će morati odbiti mnoge aplikacije poduzetnika koje su predane za prošle vlade.

U poticajnim mjerama ove godine bit će osmišljena drugačija filozofija, rekao je Horvat. Ne možete, kaže, otvoriti neku projektnu aktivnost, a s druge strane u realnom sektoru vas očekuje nekoliko tisuća aplikacija. Ako idemo u neki mehanizam pomoći poduzetniku, želja mi je da svi koji zadovolje uvjete koje ćemo propisati taj poticaj i dobiju i želja mi je da poticaji ne budu isključivo poticaji iz proračuna, već da budemo poduzetni i da tih 500 mil. kn oplemenimo kroz zajedničku europsku blagajnu, pa da i u ovoj godini, a osobito u idućoj godini, završimo s oko milijun kuna za te aktivnosti, rekao je Horvat.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram