Zatvori
Poslovni Puls
27/11/2015

Tvrtke se i dalje teško nose s cyber napadima

Revizorsko-konzultantska tvrtka EY objavila je rezultate godišnjeg globalnog istraživanja o informacijskoj sigurnosti pod nazivom "Stvaranje povjerenja u digitalni svijet“...

Istraživanje je pokazalo da 88% kompanija ne vjeruje kako su njihovi podaci u potpunosti sigurni, a njih 69% smatra kako bi trebali uložiti dodatna sredstva u cyber sigurnost, stoji u priopćenju. Istraživanje koje je provedeno u 1755 organizacija iz 67 zemalja ispituje probleme vezane uz cyber sigurnost.

Uz podatak kako većina njih ne vjeruje u potpunu sigurnost svojih podataka te da struktura informacijske sigurnosti ne ispunjava u potpunosti njihove potrebe, kao najvjerojatnije prijetnje informacijskoj sigurnosti ističu se kriminalne organizacije (59%), zaposlenici (56%) i hakeri-aktivisti (54%). Navedene prijetnje našle su se na vrhu ljestvice i u prošlogodišnjem istraživanju. S druge strane, istraživanje ističe kako se tvrtke po nekim pitanjima ipak osjećaju manje ugroženima u odnosu na prošlu godinu.

Dok se prošle godine 57% organizacija osjećalo ugroženo od strane neopreznih zaposlenika, a 52% od zastarjelih sigurnosnih sustava, ove godine 44% organizacija smatra da su im prijetnja neoprezni zaposlenici, a 34% da su to zastarjeli sigurnosni sustavi. Također, iako se ne radi o velikom porastu, danas više organizacija percipira internet krađu identiteta kao prijetnju (njih 44% u usporedbi s 39% prošle godine), a zloćudni softver kao prijetnju percipira njih 43% u odnosu na 34% u 2014. godini. Istraživanje je također pokazalo kako 54% organizacija smatra da im nedostaje funkcija koja bi se fokusirala na nadolazeću tehnologiju i njezin utjecaj. 47% njih smatra da ne postoji odgovarajući sigurnosni operativni centar (SOC - Security Operations Center), a 36% tvrdi da im nedostaje sustav za otkrivanje potencijalnih prijetnji. Ovakve prijetnje mogu utjecati na prodaju, lanac opskrbe, istraživanje i razvoj te mogućnost plaćanja računa, što se u konačnici odražava na cjelokupno poslovanje. To može dovesti do značajnih gubitaka za kompanije od pada prodaje i dostava do smanjenja konkurentnosti na tržištu i gubitka kredibiliteta.

U potrošačkom sektoru najvećom se prijetnjom smatraju zaposlenici (61%), a glavni prioritet kompanija u ovom sektoru jest stabilno poslovanje te izbjegavanje i oporavak od šteta (59%). S druge strane, ispitanici iz sektora bankarstva i tržišta kapitala kao najveću prijetnju percipiraju cyber napade s ciljem krađe informacija (21%), zatim zloćudni softver (20%) te prijevare (19%). Ujedno, najviše njih (67%) fokus stavlja na borbu protiv curenja informacija te na stabilno poslovanje i izbjegavanje šteta (56%). U energetskom sektoru ispitanici smatraju podjednakom prijetnjom zastarjele sigurnosne kontrole, neoprezne zaposlenike te zloćudni softver, stoji u priopćenju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram