Zatvori
Poslovni Puls
16/10/2015

Uspješno ovogodišnje izdanje Osijek Hackathona

U Osijeku se 10. i 11. listopada 2015. godine održao OSC Hackathon 2015, okupilo mnoštvo developera koji su se željeli okušati u 24-satnom kodiranju i pritom dobro zabaviti, što im je i pošlo za rukom...

Natjecatelji su bili podijeljeni na juniore i seniore, a bilo ih je ukupno 93, što je daleko veći broj sudionika nego na dosadašnjim osječkim hackathonima. Ove je godine pred njih bio stavljen drugačiji izazov nego kao što je to dosad bio slučaj. Naime, u 24 sata trebali su napraviti društveno odgovorna rješenja koja će pomoći građanima Osijeka i okolice kako bi se poboljšali pojedini segmenti društva i okoline u kojoj žive. Tako su se tu našli komarci, kvaliteta studentskog života, posao i karijera te zdrav život. Što učiniti kako bi se sve navedeno poboljšalo, za koju temu se uopće odlučiti – odabir nije bio jednostavan.

No, lako nije bilo ni članovima žirija koji su ocjenjivali projekte. Od 26 timova koji su se natjecali, njih 25 je izdržalo sve do kraja. Vedran Vučetić (Osijek Software City), Nenad Andraković (Osijek Software City), Zvonimir Vuković (SPAN), Dražen Karačić (Inchoo) i Luka Horvat (Toptal) imali su pune ruke posla jer je bilo zaista kvalitetnih i zanimljivih rješenja.

Nakon 24 sata kodiranja, usputnog drijemanja, bezbroj popijenih kava i Red Bullova, došao je trenutak koji su svi željno iščekivali. Na samom početku proglašenja pobjednika, timu Gimnazija Đakovo (Petra Radočaj, Ivan Pilipović, Mario Petričević, Ante Miličević i prof. Mirjana Mikec) dodijeljena je posebna nagrada za trud jer su činili najmlađi natjecateljski tim te su ih organizatori za njihov trud nagradili tabletom.

Zatim je uslijedilo proglašenje pobjednika u juniorskoj, a potom u seniorskoj kategoriji.

Juniori:

1. mjesto i 1000 kn po članu tima: FOI 1 1000 kn (Boris Tomaš, David Ante Macan, Denis

Pavlović i Mario Novoselec)

2. mjesto: mti (Tomislav Turek, Krešimir Valjevac, Leon Palaić i Danijel Vincijanović)

3. mjesto: containers (Nikola Đekić, Dominik Babić i Sebastijan Dumančić)

Nagrađeni juniorski tim izradio je Android, Windows Phone i web aplikaciju koja na jedan zanimljiv način uvodi brojanje populacije komaraca kroz brojanje ubijenih i sve to uz pomoć gamifikacije.

Također, aplikacija korisnike upozorava u slučaju da se nađu u opasnoj zoni s povećanom koncentracijom komaraca.

Seniori:

1. mjesto i 4000 kn po članu tima: Styria Digital Services 1 (Marko Vrbanec, Jelena Matejić, Dario Knežević i Mislav Cimperšak)

2. mjesto i 2000 kn po članu tima: Zmajska pivovara (Zoran Antolović, Lovro Predovan, Igor Rinkovec i Alen Huskanović)

3. mjesto i 1000 kn po članu tima: The Extendables

Pobjednički tim iz seniorske kategorije izradio je rješenje pod nazivom Bakin-lonac.com, koje bakama i domaćicama omogućuje dodatni izvor zarade prodajom zdravih obroka studentima koji su željni pravih tradicionalnih domaćih jela. Kako to funkcionira? Bake i domaćice dan unaprijed oglašavaju što će kuhati, a studenti mogu rezervirati hranu i drugi dan samostalno pokupiti obrok kod bake, zatražiti dostavu obroka od ekipe Bakin-lonac.com ili jednostavno mogu sjesti u bakinu toplu kuhinju i tamo objedovati. Rješenje ima razrađen sustav ocjenjivanja, tako da svaki student ocjenom može nagraditi i pohvaliti svoju omiljenu baku, a i svaka baka svog studenta.

Što organizatori kažu, kako je bilo organizirati ovakav događaj?

Kako je i najavljivano, ovogodišnji hackathon bio je najveći do sada te je okupio najveći broj sudionika nego prije. Tomislav Jakopec, član organizacijskog odbora, otkrio je svoje dojmove s natjecanja uz pokoji detalj u vezi ocjenjivanja projekata:

"Iznimno sam zadovoljan, sve je išlo po planu. Natjecatelji su došli na vrijeme, otvorili smo događaj u 15 minuta i krenuli raditi. Hrane i pića je bilo i više nego dovoljno, a atmosfera je cijelo vrijeme bila opuštena te je kroz 24 sata vladao neki pozitivan osjećaj – kretanje. Zbog velikog broja timova, vrijeme prezentacije je bilo ograničeno na 5 minuta, što je ispalo malo s obzirom na ono što su natjecatelji mogli pokazati. Žiri je u tri navrata ocjenjivao timove te je nakon završnih prezentacija vijećao o pobjednicima. Dogodilo se da se unutar 300 bodova (od ukupnih 2500) našlo čak šest projekata, dok su dva projekta imala isti broj bodova. Stoga je žiri tražio dodatna pojašnjenja pred svima i odlučio koja od ta dva projekta osvajaju treće mjesto."

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram