Zatvori
Poslovni Puls
30/09/2015

Evo kako najveće hrvatske tvrtke koriste društvene mreže

Čak 78 od 100 najvećih hrvatskih tvrtki1 aktivno je na barem jednoj od 6 najpopularnijih društvenih mreža (Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin, Google+ i YouTube), pokazalo je istraživanje „Like, Tweet i Share u službi Top 100 tvrtki“, koje je proveo Quadrans, agencija za komunikacijsko savjetovanje...

Hrvatski telekom i Vipnet su, prema kriteriju broja fanova, followera i pretplatnika na ovih 6 društvenih mreža, najuspješnije tvrtke među Top 100, dok su dva najuspješnija brenda među brandovima Top 100 tvrtki, po istim kriterijima, Jana i Dorina.

Prema Quadransovom istraživanju samo je šest tvrtki prisutno na svih šest društvenih mreža (Hrvatski telekom, Pliva, Vipnet, Croatia Airlines, Hrvatska pošta i Valamar Riviera), dok je 25% tvrtki prisutno na samo jednoj društvenoj mreži, najčešće Linkedinu.

„Hrvatske tvrtke najviše komuniciraju na Linkedinu, Facebooku i YouTubeu, a najaktivnije su tvrtke iz financijskog i prehrambenog sektora te sektora trgovine, maloprodaje i distribucije“, istaknula je mr.sc. Aleksandra Kolarić, komunikacijska stručnjakinja i direktorica agencije Quadrans.

Na najvećoj svjetskoj mreži, Facebooku, su od hrvatskih Top 100 prvi, u travnju 2009.,svoje stranice otvorili Valamar Riviera i Zagrebačka pivovara. Facebook je, među ostalim, izvrstan prostor za približavanje brenda kupcima. Tako 48 tvrtki ima aktivnu Facebook stranicu, a daleko najveći broj fanova na toj društvenoj mreži ima DM – Drogeriemarkt, koji ima 4,5 puta više fanova od prosjeka (prosjek 68.257 fanova).

Na Twitteru, otvorenom svima i najbržoj mreži, aktivno je tek 13 posto najvećih hrvatskih tvrtki. Croatia osiguranje prva je od hrvatskih Top 100 tvrtki izašla na Twitter i to u svibnju 2009. godine. Hrvatski telekom (HT) najuspješnije komunicira na toj mreži, s 4,5 puta više followera od prosjeka (2.744) i  5 puta više tvitova od prosječnog broja tvitova (4.272) promatranih tvrtki.

Na sve popularnijem Instagramu, koji je prema Forresterovom istraživanju2 znatno uspješniji u interaktivnoj komunikaciji s fanovima nego Facebook i Twitter, komunicira 13 tvrtki. Najuspješnija je Vindija, čiji je broj followera 3,5 puta veći od prosječnog broja followera ostalih kompanija (734 prosječno). Vindija je ujedno i najproduktivnija, s najvećim brojem objava.

Očekivano, s obzirom na njegovu fokusiranost na business, najveći broj tvrtki, njih 59, prisutno je na Linkedinu.Prema broju followera dominira INA, koja ima 7,5 puta više followera od prosjeka (1.402 fana).Devetnaest tvrtki prisutno je na mreži Google+, na kojoj daleko od ostalih odskače Vipnet, s gotovo 60 puta više followera od prosjeka (115).

Što se tiče prisutnosti tvrtki na YouTubeu, 46 ih ima vlastiti kanal, a najuspješnija među njima je Podravka, koja na YouTubeu ima 10 puta više pretplatnika i pregleda od prosjeka(317 pretplatnika prosječno, 794.301 pregled prosječno). Ogroman potencijal YouTubea leži u tome što se Googleovi rezultati pretraživanja sve više kombiniraju s pretraživanjem na YouTubeu, ovisno o postavljenom „Za razliku od korporativnih stranica, samo 11% tvrtki ima brend stranice. Brendovi 100 najvećih
hrvatskih tvrtki fokusirani su prvenstveno na Facebook i obično su prisutni na dvije društvene mreže“, naglasila je mr.sc. Aleksandra Kolarić.

Ožujsko pivo jedini je brend prisutan na 4 društvene mreže (logično,nema ga na Linkedinu i Google+).Tportal, brend HT-a, najjači je po broju fanova na Facebooku među brendovima promatranih tvrtki, a ujedno je i najaktivniji na Twitteru. Agrokorov brend Jana najpopularniji je na Instagramu, dok Krašov brend Dorina ima najviše pregleda na YouTubeu. Najviše pretplatnika pak na YouTubeu ima
Ožujsko pivo.

Cijelo istraživanje pogledajte ovdje.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram