Zatvori
Poslovni Puls
09/09/2015

Šibenik pokrenuo suradnju s američkim IT centrom Blue 1647

Grad Šibenik pokrenuo je suradnju s Tehnološkim centrom Blue 1647 iz Chicaga, a sve u cilju razvoja svijesti o tehnologiji kod mladih, poticanja osnivanja novih tehnoloških tvrtki, te osiguranja bolje suradnje s IT sektorom u SAD. Vlasnik Blue 1647 Keith Bradley u službenom je posjetu Gradu Šibeniku, gdje s gradonačelnikom Željkom Burićem i pročelnikom za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Matijom Bumbakom razgovara o modalitetima suradnje...

Naime, u organizaciji Ureda za obrazovanje i kulturu Ministarstva vanjskih poslova SAD, pročelnik za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika Matija Bumbak boravio je u svibnju u Chicagu u sklopu Professional Fellows Program-a (PfP). Riječ je o programu koji ima za cilj povezati sudionike iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske, a koji rade u sferi inovativnih tehnologija, poduzetništva i obrazovanja, s vodećim tech-povezanim društvima u različitim područjima, vladinim agencijama i nevladinim organizacijama koje promiču inovacije i poduzetništvo, te sveučilišnim i ne-sveučilišnim tehnologijskim inkubatorima.

„U sklopu programa bili smo zaduženi pripremiti i mini projekt kojim smo opisali što bi naš američki domaćin radio korisnoga za širu zajednicu u slučaju da dođe u Hrvatsku. U projektu smo tako predložili susret s gradonačelnikom, koji bi trebao otvoriti mogućnost dugoročne suradnje na višoj razini; zatim prezentaciju Veleučilišta u Šibeniku s naglaskom na potrebe IT sektora u usporedbi s obrazovnim institucijama iz Chicaga; Minecraft u Hrvatskoj kao dvodnevnu radionicu za djecu o tome kako su igre izrađene (učenje o osnovama kodiranja kako bi ih se motiviralo za nastavak učenja naprednih vještina kroz igru pod nazivom Minecraft, koja ima edukacijski element i mogu je igrati sve generacije). Predviđen je i posjet IT projektima - onima koji imaju potencijala za razmjenu tehnologija i suradnju. Neki od tih projekata su nagrađivani u području primjene IT u turističkom sektoru. Također je predviđen i susret s mladim informatičkim poduzetnicima i umrežavanje, odnosno susret na kojem se, u opuštenoj atmosferi, mogu podijeliti izazovi, ideje i inicijative s gostom iz Chicaga. Mi već radimo na pripremi projekta kojeg bi financirala EU ili Vlada SAD kako bismo kolege iz Chicaga na duži period doveli u Šibenik, a sve u cilju razvoja svijesti o tehnologiji kod mladih, poticanja osnivanja novih tehnoloških tvrtki, te osiguranja bolje suradnje s IT sektorom u SAD.“, pojašnjava pročelnik za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika Matija Bumbak.

„Nakon mog boravka u Rijeci, koji je također bio vezan uz 'startupove' , došao sam u Šibenik vidjeti koje nam se mogućnosti nude za dugoročniju suradnju. S Matijom Bumbakom sam još u Chicagu razgovarao o brojnim modelima koje bismo trebali primijeniti i u Šibeniku; od stvaranja same pozitivne klime, odnosno kulture prema poduzetništvu, preko svih modela suradnje u razvoju tehnologije. Tu uistinu ima dosta prostora i ne želim čekati nešto 'dogodine¨, već sam došao da počnemo što prije postizati rezultate“ naglasio je Bradley.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram