Zatvori
Poslovni Puls
28/04/2015

Cyber sigurnost postaje sve bitnija

Ususret Seminaru Cyber Security Seminar – Creating Digital Trust koji PwC Hrvatska organizira 29. travnja u Zagrebu donosimo rezultate istraživanja koje je proveo PwC – Annual Corporate Directors Survey 2014 (PwC – Godišnja anketa korporativnih direktora za 2014.)...

Na temelju odgovora 863 izvršna direktora, članova Upravnih odbora svjetskih društava uvrštenih na burzu, glavni zaključak istraživanja je da je cyber sigurnost postala nova Ahilova peta kompanija zbog velikog broja računalno-sigurnosnih incidenata koji su rezultirali značajnim gubicima u društvima i novim propisima koji uređuju to područje, navodi se u priopćenju.

Zanimanje za učinkovit nadzor cyber sigurnosti je u porastu - naime preko 57% ispitanih direktora stavljaju cyber sigurnost na dnevni red Upravnih odbora, dok njih 87% smatra važnim da članovi Upravnog odbora posjeduju stručne kompetencije u području informacijske tehnologije i digitalnih medija.

Studija također pokazuje sve veće zanimanje direktora za nadzor manje tradicionalnih područja, kao što su društveni mediji i tehnologije u oblaku. 41% direktora uključeni su u nadzor načina praćenja društvenih medija te strategije vezane uz tehnologije u oblaku, što je povećanje od oko 10% u odnosu na 2012. godinu.

Međutim, gotovo polovina kompanija na dnevnom redu Upravnog odbora nema krizni plan u slučaju velikih sigurnosnih incidenata ili uključivanje stručnjaka u cyber sigurnost, dok gotovo 70% direktora nije razgovaralo o osiguranju kompanije od incidenata koji utječu na cyber sigurnosti.

U kontekstu trenutnog poslovnog okruženja i tehnoloških promjena koje uključuju velike rizike kao što su cyber sigurnost, pred članove Upravnih odbora postavljaju se brojni izazovi poput osiguranja adekvatnog ritma praćenja tehnoloških promjena, definiranja optimalnih načina na koje kompanija koristi nove tehnologije poput tehnologija u oblaku, mobilnih tehnologija i društvenih medija te upravljanja rizicima vezanim uz njih kao i prihvaćanje strategija i programa cyber sigurnosti za koje upravljačka tijela određuju potrebne resurse za provođenje i koordinaciju.

IT poslovanje je davno preraslo ulogu podrške poslovnim aktivnostima u vidu ubrzanja procesa i ukupnog protoka informacija unutar kompanije te danas predstavlja glavni čimbenik poslovanja, konkurentsku prednost te novi način stjecanja i zadržavanja tržišnog udjela ili isporuke proizvoda i usluga, ističe se u priopćenju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram