Zatvori
Poslovni Puls
10/04/2015

Poduzetnicima na raspolaganju 1,13 mlrd. kuna iz EU fondova

Ministarstvo poduzetništva i obrta objavilo je prva dva poziva za dodjelu sredstava iz fondova Europske unije (EU) namijenjena malim i srednjim poduzetnicima, ukupne vrijednosti 1,13 milijardi kuna...

Za natječaj 'Izgradnja proizvodnih kapaciteta MSP i ulaganje u opremu' namijenjeno je 770 milijuna kuna, a za natječaj 'Ulaganje u proizvodnu tehnologiju MSP' 361 milijun kuna. Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras ističe da je riječ o dosad najvećem natječaju iz fondova EU-a.

Prijave na natječaj kreću od 11. svibnja, a potpisivanje prvih ugovora Maras očekuje u rujnu. Kazao je i kako očekuje od tih natječaja od 120 do 130 projekata te ulaganja do 4 milijarde kuna.

Minimalni iznos potpore koji poduzetnici mogu dobiti za izgradnju je 1,5 milijuna kuna a maksimalni 15 milijuna kuna. Potpore za opremanje kreću se od minimalnih 500.000 kuna do maksimalnih 5 milijuna.

Bespovratne potpore dodjeljivat će se za početna ulaganja te razvoj novih kompetencija i stvaranje radnih mjesta, za podizanje konkurentnosti kroz investicije u nove i postojeće proizvodne kapacitete, ulaganja u opremu, tehnologiju i nove proizvode, širenje poslovne djelatnosti. Natječaj se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. do 2020. financiranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Maras je najavio i nove natječaje za bespovratna sredstva kroz koje će poduzetnici do 2020. moći povući čak 7,5 milijardi kuna.

Samo ove godine otvorit će se natječaji ukupne vrijednosti 3,8 milijardi kuna - uz 1,13 milijardi kuna namijenjenih proizvodnji, ove godine poduzetnike očekuje i 2,7 milijardi kuna potpora za turizam, poduzetničku infrastrukturu, informatizaciju te povećanje kvalitete proizvoda, najavio je Maras dodavši kako će do ljeta biti raspisani svi natječaji predviđeni za ovu godinu.

Iznio je i podatke da su u razdoblju do 2013. hrvatski poduzetnici iz europskih fondova mogli iskoristiti 438,5 milijuna kuna, dok im je u financijskoj perspektivi do 2020. na raspolaganju 7,5 milijardi kuna, čak 17 puta više.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram