Zatvori
Poslovni Puls
05/02/2015

Slovenski startupi prošle godine prikupili 60 milijuna dolara kapitala

Fond rizičnog kapitala Silicon Gardens napravio je analizu slovenskog startup ekosustava koja je pokazala da je u prošloj godini 41 startup poduzeće sa slovenskim osnivačima prikupilo više od 60 milijuna dolara kapitala. To je više nego svih prethodnih godina zajedno...

Najviše, po 14 milijuna dolara, dobili su poduzeća Layer i Lyst, Bitstamp je dobio deset milijuna dolara, BellaBeat 7,5 milijuna dolara, TVBeat dva milijuna dolara, a CubeSensors milijun dolara, piše slovenski dnevnik Delo.

Boštjan Špetič, poslovni anđeo fonda rizičnog kapitala Silicon Gardens, poduzetnički mentor i jedan od koautora analize, rekao je da se broj startupa koji uspiju prikupiti nekakav kapital svake godine udvostruči. Njihovu ukupnu vrijednost, bez Outfit7, procijenili su na 600 milijuna dolara.

Većina, odnosno 93 posto prikupljenog kapitala dolazi od investitora u rizični kapital, četiri posto su prikupili privatni ulagači, tri posto akceleratori a jedan posto država.

U ovoj godini Špetič očekuje da će investicije u slovenska startup poduzeća iznositi između 60 i 120 milijuna dolara te da će još veći broj poduzeća biti primljen u akceleratore. Po njegov procjeni na sceni je nekoliko kandidata koji bi u idućih pet godina mogli biti meta stomilijunskih preuzimanja.

Analiza slovenskog startup ekosustsva ukazuje na sve veću zrelost startupa i poduzetnika, a pojavljuju se već i serijski poduzetnici. Ranije su startupi osnivani jer je bilo moderno imati startup poduzeće, a sada su poduzetnici usmjereni na otvaranje radnih mjesta.

Špetič procjenjuje da je starost poduzetnika u slovenskim startupima između 25 i 35 godina. To pokazuje da Slovenija nema „izgubljenu generaciju“, no mladi se izlažu globalnom a ne lokalnom tržištu.

Analiza pokazuje također da veliki broj analiziranih poduzeća ne djeluje u Sloveniji. "Ako hoćeš igrati globalno, moraš izaći iz Slovenije“, kaže Špetič te dodaje da američki investitori neće ulagati u poduzeća koja posluju u nepoznatom okruženju, u kojem pravni red nije poznat.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram