Zatvori
Poslovni Puls
03/09/2014

Hrvatska dobila superračunalo "Isabellu"

U Sveučilišnom računskom centru Srce predstavljeno je novo proširenje i softverska nadogradnja računalnog klastera Isabella, koji je sada postao superračunalo...

Superračunalo se sastoji od 44 računalna čvora i četiri grafička procesora koja korisnicima pružaju 800 procesorskih jezgri i 5 TB radne memorije.

Računalni klaster Isabella u Srcu već je niz godina najsnažniji računalni sustav u Hrvatskoj i predstavlja zajednički računalni resurs svih znanstvenika i istraživača namijenjen izvođenju zahtjevnih računanja za potrebe istraživačkih projekata. Novim proširenjem i softverskom nadogradnjom Isabella sada postaje i 'pravo' superračunalo. Financiranje novog proširenja osiguralo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS).

Koristi ga 200 znanstvenika u 67 projekata. Novim proširenjem bit će zadovoljena većina trenutnih potreba akademske zajednice za HPC resursima. Vrijednost proširenja Isabelle je oko 1.000.000 kn.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram