U četvrtak je u Splitu službeno otvorena Shift Konferencija powered by Vip. Događaj su otvorili generalni pokrovitelj Shifta – župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja, Predsjednik Republike dr. Ivo Josipović, pomoćnica ministra Marasa, gospođa Zdenka Lončar te splitski gradonačelnik Ivo Baldasar…

Svi su oni govorili o značaju koji podrška javnih institucija ima pri razvoju novih tvrtki i stvaranja održivih poduzetničkih eko-sustava.

I ostatak konferencije je protekao u znaku lokalnih startup eko-sustava kao recepta za globalni uspjeh. Važnost države i regionalnih institucija u ranim fazama razvoja poduzeća istakao je i Mike Butcher, urednik jednog od najpoznatijih tehnoloških medija na svijetu –TechCruncha. Mike smatra da je za uspjeh na svjetskom tržištu prije svega potrebno stvoriti dobre uvjete za lokalni razvoj poduzeća.

Jednom kada okupite državne institucije, poduzetnike, investitore, sveučilišta i medije imate sve što vam je potrebno da stvorite zdravi startup eko-sustav, a konferencije poput Shifta su idealno mjesto za gradnju mostova između europskih eko-sustava i istraživanje inozemnih tržišta.

Jednom kada postoji poveznica između različitih poduzetničkih svijetova, nije više potrebno putovati po investicije u mjesta poput silicijske doline, investicije dolaze vama u srce Hrvatske. Jedan od startupa koji je svoj svjetski uspjeh započeo na Shiftu je i Bellabeat, čija je osnivačica Urška Sršen govorila o koracima koji su je doveli do sudjelovanja u najpoznatijem poduzetničkom akceleratoru na svijetu – Y Combinatoru. Urška je prošle godine osvojila Shift Challenge natjecanje, a ove godine se 23 nova kandidata natječu za svjetsku slavu i nagrade vrijedne 15.000 dolara.

Natjecanje će biti zaključeno 6. lipnja, kada će pobjednicima biti i uručene nagrade, što će ujedno biti i kulminacija same konferencije.

Osim Mike Butchera i Urške Sršen, svoje misli o svijetu poduzetništva su iznijeli i Amy Cosper, urednica globalnog poduzetničkog časopisa Entrepreneur, suosnivač Zynge Marcus Segal i brojni drugi.