Zatvori
Poslovni Puls
12/06/2015

Maras u Splitu obećao financijsku potporu hrvatskim startup tvrtkama

Na najvećoj konferenciji posvećenoj startupima u jugoistočnoj Europi, Shift Split, 11. i 12. lipnja u Splitu, najavljeno je otvaranje sredstava EU, namijenjenih novoosnovanim tvrtkama...

Preciznije, riječ je o 80 milijuna eura za potporu tim tvrtkama te 70 milijuna eura za poduzetničke inkubatore.

Hrvatska gospodarska komora podupire konferenciju od samoga početka te je sponzor njena ovogodišnjega, četvrtog izdanja.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i savjetnik predsjednice za gospodarstvo Marko Jurčić te utemeljitelj i direktor konferencije Ivan Burazin, pozdravili su prisutne prilikom otvaranja, a ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras istaknuo je pripremu legislative, koja je u tijeku i kojom će se stvoriti povoljnije poslovno okruženje za tvrtke, tijekom trogodišnjeg razdoblja od njihova osnutka.

Ove je godine splitski HNK napunilo više od tisuću sudionika Shifta, a prvi im se obratio Mike Butcher, urednik uglednoga tehnološkog portala Techcrunch. Istaknuo je fantastičan napredak koji se ostvario nakon povezivanja startupa u klastere te je izložio najnovije tehnološke trendove poput odjevnih uređaja (primjerice pametni satovi), video streaminga, privatnosti i nepovjerenja. Sve to predstavlja priliku za poduzetnike, odnosno za njihove startupe.

Među nadolazeće je trendove uvrstio i virtualnu i poboljšanu stvarnost te sve mobilne uređaje kojima važnost i popularnost ne padaju s vremenom, zatim mobilna plaćanja, automobile kao nove računalne platforme, bespilotne letjelice kao sredstva dostave i sl.

Također, među trendovima koji će promijeniti budućnost, naveo je ljude kao tehnološke platforme, grafene, tehnologiju baterija, pametne leće, tjelesne visokotehnološke implantate i umjetnu inteligenciju koja će za 20 godina zamijeniti 60 posto čitavog ljudskog rada.

Govornici na dvodnevnoj konferenciji ugledni su međunarodni ulagači i poduzetnici iz svijeta startupa, ali i predstavnici triju najpoznatijih svjetskih startup-akceleratora te poznati svjetski serijski ulagači u tehnološke startupe. Također, dio njih čini suce na natjecanju startupa Shift Challenge, čiji se natjecatelji predstavljaju žiriju i gledateljima u HNK.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram