Zatvori
Poslovni Puls
16/04/2014

Udar na obrtnike: PDV će ubuduće plaćati po izdanom računu!

Obrtnici će od iduće godine PDV plaćati za svaki izdani račun, a ne više nakon što naplate obavljeni posao ili uslugu. Ta izmjena u načinu plaćanja PDV-a za obrtnike trebala je stupiti na snagu još s prvim danom ove godine, ali je u konačnici odlučeno kako će 2014. biti prijelazno razdoblje u kojem se obrtnici trebaju pripremiti za novi način plaćanja obveza...

No, prijelazno razdoblje se bliži kraju, a ministarstvo financija u javnu raspravu je pustilo teze za izmjene zakona o PDV koji se dodatno usklađuje s EU regulativom. A to, među ostalim, znači da porezni obveznici koji su mogli obračun PDV-a obaviti na temelju primljene ili naplaćene naknade za isporučena dobra i obavljene radove, više neće imati tu mogućnost, piše Novi list.

S prvim danom 2015. godine bit će obavezni obračunavati PDV prema obavljenim isporukama, neovisno o tome jesu li svoj rad naplatili.

Resorno ministarstvo, međutim, uviđa da bi zbog teške gospodarske situacije promjene u načinu obračuna PDV-a mogle obrtnicima donijeti probleme. Stoga će im se za poslove koje ugovore i isporuče do kraja ove godine omogućiti plaćanje PDV-a u obračunskom razdoblju kada naplate PDV.

To znači da će obrtnik koji posao obavi, pred kraj godine, obavezu PDV-a obračunati u idućoj godini, odnosno kada mu obavljeni posao bude plaćen.

'U suprotnom bi porezni obveznik koji PDV plaća prema primljenim (naplaćenim) naknadama pri prijelazu na obračun prema obavljenim isporukama morao iskazati obvez u PDV-a za sve isporuke dobara i usluga koje nisu naplaćene do dana prijelaza, što bi moglo ozbiljno ugroziti njegovo poslovanje', navodi se u iskazu procjene učinaka propisa za nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopuna zakona o porezu na dodanu vrijednost. No, od siječnja iduće godine PDV će biti obvezni obračunavati čim izdaju račun.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram