Zatvori
Poslovni Puls
18/02/2014

Nijemci traže programere: Plaće i do 6.000 eura!

Ulaskom u Europsku uniju otvorila su se vrata tržišta koje bolje plaća specijalistička znanja. Među najtraženijim zanimanjima u inozemstvu su medicinske sestre, hotelsko osoblje i programeri...

Unatoč želji da ostanu u Hrvatskoj, visokoobrazovani mladi ljudi, u potrazi za boljim uvjetima, sve se teže opiru ponudama za stalni posao u primjerice Njemačkoj ili Češkoj, koje najviše traže baš radnike iz Hrvatske.

Njemačka treba nove gastarbajtere, ali ne više za fizičke poslove. Onima koji imaju diplome i radili bi u struci ne trebaju boravišne i radne dozvole. Ima li razlika u uvjetima ili plaćama za domaće i strane radnike? Ne u IT sektoru!

Tko razumije taj jezik ima dobru priliku za zapošljavanje i kod nas i vani. Plaće se kreću od 2 i pol tisuća eura za pripravnike do 6 tisuća za profesionalce s iskustvom.

Bilo da su žene ili muškarci, programeri raznih profila mogu birati. Strah da će najbolji otići zbog boljih uvjeta postoji, ali odluku ipak nije lako donijeti. Primjerice, od 500 zainteresiranih studenata visokog učilišta Algebra, samo je njih 40 predalo životopise i intenzivno traži posao preko njemačke agencije za zapošljavanje programera.

Mobilnost bi trebala biti prednost, nikako prepreka zajedničkom tržištu. No ne poboljšaju li se uvjeti života u Hrvatskoj, neke će druge zemlje ipak više profitirati dolaskom mladih ljudi s naših škola i fakulteta, piše HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram