Zatvori
Jasmin Hadzic
23/01/2014

INTERVJU: Ilija Brajković - social media agencija Akcija

Do prije nekoliko godina pojam "social media" agencije bio je nepostojeći. Danas u 2014. godini ne postoji ozbiljnija marketinška agencija bez svog "social" odjela, a sve veća popularnost društvenih mreža potaknula je i razvoj usko specijaliziranih agencija...

Jedna od njih je i splitska social media agencija Akcija. U razgovoru s Ilijom Brajkovićem, suosnivačem i partnerom u agenciji Akcija doznat ćemo koji nas marketinški trendovi očekuju u 2014. godini, isplati li se poslovati izvan Zagreba i je li za posao "community managera" dovoljno biti "ovisnik" o Facebooku...

Za početak - možeš li nam reći nešto više o Akciji - tko ste i čime se točno bavite?

Akcija je tvrtka koje se specijalizirala za marketing na društvenim mrežama. Bavimo se community managementom, vođenjem Facebook oglasa i izradom Facebook aplikacija, a u zadnje vrijeme sve više i content marketingom. Tvrtku smo pokrenuli Petar Bogdan i ja u studenom 2011. godine te nas trenutno ima 10, a budući da imamo otvoren natječaj za 2 community managera u Splitu, od početka veljače bit će nas 12!

Sjedište tvrtke je u Splitu, misliš li da Vam je to u značajnoj mjeri otežalo poslovanje s obzirom da je Hrvatska poprilično centralizirana zemlja? 

To što smo u Splitu je i prednost i mana. Prednost je u činjenici da smo i dalje "ispod radara", dok je mana činjenica da smo "ispod radara". Otvorili smo ured u Zagrebu kako bi bili na lokaciji gdje se nalazi 80% naših klijenata i kako bi postojećim i budućim klijentima još više bili na raspolaganju. Upravo zbog činjenice da je sjedište tvrtke u Splitu - morali smo i moramo biti 50% bolji od svih ostalih agencija kako bi uopće došli u poziciju poslati ponudu i otići na sastanak. Zbog toga smo se fokusirali na pisanje bloga i drugih sadržaja kako bi bili primjećeni na tržištu, jer nismo mogli svakodnevno ići na kave i ručkove i tako dogovarati poslove. To je teži put, ali sada vidimo da se isplatilo. Danas mnogi znaju za nas, većinu klijenata dobivamo preko preporuka postojećih klijenata i geografska lokacija sve manje ima utjecaja na naše poslovanje. Ali ured u Zagrebu je i dalje bitan te namjeravamo i u Zagrebu zapošljavati nove zaposlenike.

ilija_v2

Koliko se promijenio svijet community managementa i oglašavanja na društvenim mrežama od početka vašeg rada?

Promijenio se najviše u činjenici da sve više tvrtki shvaća potrebu za korištenjem društvenih mreža u promociji i marketingu. Generalna educiranost tržišta je puno veća (nadam se da smo i mi tome pridonijeli) i puno je lakše pričati o tome i predstavljati potencijalnim klijentima. Klijente najviše trebamo educirati o tome što je kvalitetna komunikacija na društvenim mrežama i tome da to ne može raditi baš svatko. Kao što web stranica od 1.000,00kn ne može biti previše kvalitetna i imati sve odrađeno vrhunski, tako ni vrhunski community management ne može koštati 1.000,00kn mjesečno.

Ovih dana čujemo kako Facebook više nije "cool", posebno za mlađu generaciju korisnika. Neki mu čak predviđaju i potpunu propast i "egzodus" korisnika. Dosta mladih ljudi koristi Instagram, Snapchat i druge servise za online komunikaciju. Što misliš o ovom trendu, jesu li Facebookovi zlatni dani iza njega?

To što druge mreže rastu ne znači da će Facebook "propasti". Čak je i dobro da postoje specijalizirane mreže što će povećati raznolikost i tjerati agencije na više kreative i planiranja. Mlađa generacija će možda trenutno otići na Instagram, ali neće odustati od Facebooka, jer neće svi biti na Instagramu i da bi nastavili komunikaciju sa "svim svojim prijateljima" oni će opet morati ići na Facebook. Instagram je super, Snapchat je super, Twitter je super, ali oni neće ubiti Facebook jer Facebook jednostavno koristi prevelik broj korisnika i korisnicima omogućava puno toga (ukoliko nekome želite poslati normalnu poruku, nećete koristiti Twitter jer je on ograničen brojem znakova). Facebook (kroz sljedećih nekoliko godina) može jedino ubiti sam Facebook ako počne povlačiti jako puno loših poteza ili neka druga društvena mreža koja bi pokupila veliki broj korisnika i omogućavala funkcionalnosti koje danas omogućuje Facebook. Za sada tu vidim Google+ kao fora mrežu, ali daleko je to još od Facebooka.

Facebook je nedavno promijenio svoje algoritme i veliki broj medija i brendova sada bilježi manji doseg na toj društvenoj mreži - kako je to utjecalo na vas?

Zapravo, i ne previše. Naši klijenti shvaćaju stalne promjene koje se događaju i svjesni su da doseg ne može uvijek biti baš onoliki koliki bi oni htjeli. Zbog toga kreativnost agencije dolazi do izražaja, a tu vidimo našu prednost.

Akcija razvija i Fenix aplikacije i pretvorila ih u zaseban brend. Možeš li nam reći nešto više o tome?

Budući da često imamo potrebu organizirati nagradne igre i natječaje za naše klijente shvatili smo da se većina tih natječaja slična, poput foto i kviz natječaja. Razvoj takvih rješenja iziskuje određeni trošak i shvatili smo da s cijenama nismo konkurentni ako svaki put za klijenta radimo takvu aplikaciju od nule. Odlučili smo te aplikacije produktivizirati te svaki put raditi minimalne izmjene (većinom grafičke). To nam je skratilo vrijeme izrade rješenja, a samim time i spustilo cijenu za klijenta. Nismo išli u potpunu produktivizaciju, jer smo shvatili da postoji veliki broj klijenata koji nemaju vremena sami raditi grafičke materijale i pokretati natječaje, nego će radije angažirati agenciju koja će im dostaviti kompletno rješenje i savjetima pomoći oko organizacije natječaja.

ilija3_v

Jeste li zadovoljni korištenjem i prodajom Fenix aplikacija?

Poprilično smo zadovoljni, prošle godine smo imali veliki rast prodaje aplikacija, radili smo aplikacije za klijente poput Walt Disney, Discovery Channel, Renault, Podravka i jako puno naučili. Shvatili smo gdje smo griješili, napravili novi web, standardizirali aplikacije, napravili novu aplikaciju SoPozzle, upravo radimo na reseller modelu - gdje ćemo digitalnim agencijama ponuditi suradnju na zajedničkoj prodaji aplikacija krajnjim klijentima, a pripremamo i teren za kampanju u cijeloj Europi i svijetu.

Imate poprilično aktivan i jako edukativan korporativni blog - koliko ste zadovoljni s njim kao marketinškim kanalom?

Blog je zakon stvar. Fora mi je kako svi pričaju da je blog super, a zapravo ga jako malo tvrtki redovno piše. Mislim da od svih agencija u RH imamo napisano najviše blog postova, gotovo bih se usudio reći "od svih zajedno". Pisanjem dva bloga, pisanjem tri ebook-a i radeći infografike shvatili smo snagu inbound i content marketinga i te usluge smo počeli nuditi drugim tvrtkama. Već sada imamo nekoliko klijenata kojima radimo produkciju sadržaja poput pisanja bloga i kreiranja infografika, a taj broj u 2014. namjeravamo značajno povećati. Trenutno jako puno energije ulažemo u edukaciju naših zaposlenika o važnosti inbound i content marketinga kako bi klijentima mogli isporučivati što kvalitetnije content i social media kampanje.

Prethodno si spomenuo termin "content marketinga" - fraza je to koju u zadnje vrijeme svi ponavljaju. Možeš li našim čitateljima objasniti što je "content marketing"?

Content marketing će definitivno obilježiti ovu godinu i godine koje dolaze. Kupci sve više ignoriraju klasično oglašavanje, ali se rado educiraju o temama koje ih zanimaju. Blog je postao odličan kanal za edukaciju i privlačenje potencijalnih kupaca, infografike su odličan način za vizualno prikazivanje podataka, ebookovi su odlični kako bi se prikupljali leadovi… Generiranje dovoljno sadržaja kako bi se privukli i zadržali korisnici nije jednostavan posao i smatram da će tu doći do izražaja agencije koje će se specijalizirati i za to područje. Cijeli inbound marketing je jako kompliciran; marketingaši budućnosti će se morati educirati o kreiranju sadržaja, SEO-u, kreiranju CTA buttona, kreiranju landing stranica, mjerenjima konverzija, A/B testingu…manje više sve ono što se ne uči na fakultetu :-). Mi smo odlučili ponuditi tu uslugu klijentima jer vjerujemo da imamo dovoljno kvalitete i iskustva koje smo stekli radeći inbound marketing za sebe i jer vjerujemo da time našim klijentima možemo ponuditi dodatnu vrijednost.

Prije nekoliko mjeseci izabrali ste poprilično kontroverzan način promoviranja - oglasima ste ciljali korisnike koji pretražuju vašu konkurenciju na Googleu. Tada se digla poprilična prašina oko toga, kako gledaš na to s ove vremenske distance? Da li je ta promocija bila uspješna i isplativa?

Oko toga se digla velika prašina, koja je nama zapravo samo pomogla. Nitko to nije ni primjećivao dok drugi nisu počeli pričati o tome. Nakon toga, mnogi su saznali za nas (isti dan smo počeli dobivati upite) i sada vidim da nam je to donijelo samo korist. I dalje mislim da ne radimo ništa loše, ne radimo ništa protiv pravila, a to što netko misli drukčije… Mi smo (odnosno, agencija Escape koja nam radi AdWords kampanju) samo neke elemente offline kampanja (Konzum zakupi jumbo plakat ispred Mercatora) prebacili u online. Takva oglašavanja su "standardna" svugdje u svijetu, a znamo da se i naša konkurencija oglašavala na ime naših proizvoda. Ništa čudno, ništa protiv pravila.

Vaši konkurenti se šire i na regionalno tržište, imate li vi takve planove?

Naravno. Prvi korak je u što većoj mjeri početi izvoziti aplikacije. Kasnije ćemo vidjeti postoji li mogućnost za otvaranje ureda u drugim zemljama. Mi se ne žurimo, znamo koliko je otvaranje ureda financijski zahtjevno i u to se ne namjeravamo upuštati bez temeljite analize tržišta i dobre podloge.

Imate li namjeru uploviti u kakav startup projekt "sa strane" ili je stabilnost agencijskog posla tako atraktivna?

FenixApps se može smatrati našim startup projektom, iako nije skalabilan da bi bio "startup". Stalno gledamo što možemo još raditi, trenutno radimo na jednom softveru za vlastite potrebe kojega možda pružimo na korištenje i drugima. Danas nema sigurnosti ni u čemu, ni u agencijskom poslu te stalno gledamo kako se možemo dalje razvijati i napredovati. Ako zastanemo - gotovi smo.

Mnogi mladi su "ovisni" o Facebooku i uvjereni da je posao s društvenim mrežama "posao iz snova". Da li je to istina i što možeš poručiti ljudima koji žele raditi za Akciju ili neku sličnu social media tvrtku, kakve zaposlenike tražite?

Svi misle da je to posao iz snova, za mene i jest, ali je daleko od toga da se posao svodi na "trebaš biti na Facebooku". Naši account manageri većinu vremena provedu u Outlooku, Wordu i Excelu pišući strategije i komunicirajući s klijentima. Ono što se vidi prema vani (community management) je samo posljedica jako puno priprema koje nisu u prvom planu, a u koje je potrebno uložiti jako puno vremena i energije. Akacija traži ljude koji vole digitalni marketing, "žive" na internetu i društvenim mrežama i odgovorni su članovi tima.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram