Zatvori
Poslovni Puls
17/01/2014

Hrvatska SAD-u izručila hakera koji je ukrao 20 milijuna dolara

Suradnjom hrvatskih i američkih policijskih i drugih službi te pravosudnih institucija u SAD je 10. siječnja izručen ukrajinski državljanin Sergej Litvinenko, kojega američko pravosuđe traži zbog raznih oblika međunarodnih internetskih prevara i računalnog kriminala. Litvinenko je uhićen još 25. kolovoza 2012. u Splitu...

Uhićenje, a zatim i izručenje Litvinenka mjerodavnim službama SAD-a, rezultat je dobre suradnje hrvatskih i američkih pravosudnih i policijskih institucija koje su odlično surađivale na ovom slučaju, rečeno je današnjoj konferenciji za novinare u Ravnateljstvu policije.

Izručenje je potrajalo jer je Litvinenko koristio sve pravne lijekove kako bi spriječio odlazak u SAD, rekao je načelnik Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) Mario Bertina.

Orlando Velasquez iz američkog veleposlanstva u Hrvatskoj rekao je da se ovaj ukrajinski državljanin nalazio na međunarodnoj potjernici zbor sumnje da je sudjelovao u velikim međunarodnim računalnim prevarama.

Marcus Snipe iz Tajne službe SAD-a pohvalio je suradnju američkih i hrvatskih sigurnosnih službi te suradnju s državnim odvjetništvom na ovom predmetu. Dodao je da su Litvinenka tražili u Ukrajini te da ga nisu mogli locirati. No kada su dobili informaciju da će otputovati u Hrvatsku, obavijestili su našu policiju koja ga je uhitila u Splitu odmah nakon ulaska u zemlju.

Litvinenko je tražen zbog prijevare od 20 milijuna američkih dolara, a trgovao je podacima s ukradenih kreditnih kartica te upadao u računalne sustave i tako "prao" novac, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram