Zatvori
Poslovni Puls
19/12/2013

Hrvatski Codeanywhere otvorio ured u Kaliforniji i objavio iOS aplikaciju

Codeanywhere, tvrtka koja stoji iza istoimene aplikacije za programiranje bazirane u oblaku, na tržište je pustila njegovu novu verziju izrađenu specijalno za smartphone i tablet platforme...

Ova mobilna aplikacija prvi je plod investicije od 600,000 dolara koju je Codeanywhere dobio od World Wide Web Hostinga.

Središte tvrtke, koju su osnovali dvojica Splićana od nedavno, osim u Splitu, ima ured i u Palo Altu u Kaliforniji. Codeanywhere ima preko 180 tisuća korisnika, a cilj ove mlade i perspektivne kompanije jest da postane ekvivalentom Google Docs-a u svijetu programiranja. Codeanywhere nudi mogućnost uređivanja koda na više platform i tehnologija te daje programerima mogućnost izrade web stranica i mobilnih aplikacija koristeći bilo koji internetski pretraživač, pametni telefon ili tablet.

Danas Codeanywhere lansira svoju aplikaciju posebno izrađenu za iOS operativne sustave. Pomoću iste korisnici će prvi puta moći iskusiti sve prednosti programiranja na različitim platformama u bilo koje doba dana, na bilo kojem mjestu.

“Radi se o prvom velikom pomaku kojeg smo napravili od kada nam je stigao uloženi kapital. S ovim smo jasno pokazali da s Codeanywhereom želimo ispuniti već dano obećanje, a to je promjena načina na koji programeri izrađuju software. Željeli smo ponovno izumiti cijeli proces i prilagoditi ga aktualnom vremenu. Zbog toga smatram kako smo već sada postavili bitne standarde u svijetu programiranja iz oblaka”, kazao je Ivan Burazin, suosnivač tvrtke.

Iako će aplikacija imati sve što programeru treba, te će sinkronizacija kroz razne oblike platformi biti neprimjetna, glavni naglasak ponovnog lansiranja Codeanywherea na tržište upravo je na korisničkom sučelju koje je redizajnirano kako bi što više odgovaralo programerima. Počevši od boja, preko posebne tipkovnice prilagođene potrebama programera, pa sve do funkcioniranja same aplikacije, ona će korisniku doslovno pružiti sve što mu treba i to na dohvat prsta. Dovoljan je jedan „swipe“ i sve što je programeru potrebno pojavi se na zaslonu.

“U dizajniranju aplikacije vodili smo se „mobile-first“ pristupom podešavajući sistem tako da optimalno radi upravo na zaslonima osjetljivima na dodir. S tim smo počeli, a na kraju smo završili s fundamentalno izmijenjenim i poboljšanim korisničkim sučeljem za mobilnu verziju aplikacije. Cilj nam je s ponovnim lansiranjem Codeanywherea postaviti standarde za sve buduće mobilne editore”, pojasnio je Burazin.

Tehnologija Codeanywherea omogućuje programerima pisanje koda s provjerom sintakse i to s bilo kojeg internetskog pretraživača smještenog na bilo kojem smartphoneu neovisno kakav operativni sustav koristili. Bilo da se radi o iOS-u, Androidu, Windowsu 8, pa čak i BlackBerryju 10, nova Codeanywhere mobilna aplikacija pruža podršku za većinu programskih jezika, omogućujući i suradnju između više programera u stvarnom vremenu.

Codeanywhere svojim korisnicima nudi besplatnu i premium verziju. Premium verzija trenutačno stoji $5 mjesečno, a u pripremi je i nova kolaboracijska premium verzija koja će ubrzo biti dostupna, navodi se u priopćenju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram