Zatvori
Poslovni Puls
31/12/2012

Evo zašto su splitski informatičari odbili PayPal i odlučili ostati u Hrvatskoj

Splitskim informatičarima iz upravo zatvorene podružnice tvrtke Where, koja inače djeluje u sastavu moćnog eBaya, smiješi se "Obećana zemlja"...

Program restrukturiranja tvrtke uveo je nova pravila igre, među ostalim i centralizaciju, pa je eBay, odnosno PayPal koji je Where kupio u travnju 2011. godine, odlučio zatvoriti podružnice diljem svijeta, a time i raskinuti ugovore sa 17 splitskih zaposlenika. No ovo nije još jedna tužna recesijska priča, dapače, svi su djelatnici splitske podružnice dobili ponudu za preseljenje u SAD, a petorica njih su je i prihvatila, piše Slobodna Dalmacija.

Bruno Batarelo, prvi čovjek splitskog Wherea, nimalo nije razočaran ovakvim ishodom situacije. Kako bi i bio, Amerikanci, za koje je poznato da imaju običaj uvoziti stranu pamet u svoje redove, svima su ponudili fine poslovne ugovore te adekvatna mjesta u struci unutar tvrtke. Pet splitskih informatičara pakira prtljagu za SAD gdje se nalazi sjedište. A ni ostali, neće otići praznih ruku.

"Oni koji nisu prihvatili pozivnicu dobili su otpremnine. Nema tuge zbog ovakvog ishoda, tvrtka se nije zatvorila zbog lošeg poslovanja. Dapače, pozivnica za sve članove splitske podružnice zapravo pokazuje razinu našeg znanja, ali i povjerenje koje uživamo u vrhu kompanije. Idemo dalje, kako je došao PayPall, tako će doći i neka druga velika tvrtka. Ne bojim se nimalo, znanje i sposobnosti imamo, vrsni ljudi su tu, a i smiješe nam se neki novi poslovni planovi. No, o tom potom, neka sve ostane tajna još neko vrijeme", kaže Batarelo.

Svih 17 dosadašnjih splitskih Whereovaca dobilo je ponudu za prelokacijske pakete tvrtke koji im osiguravaju papirologiju, ali i radnu knjižicu na adekvatnom mjestu unutar kompanije. Zapravo će to biti za njih vrlo bezbolan prijelaz koji, s jedne strane, dokazuje snagu i raskoš domaćeg intelekta, ali, s druge, i detektira problem odlaska u inozemstvo naših stručnjaka.

Batarelo je odlučio ostati u Splitu. On drži kako Hrvatska, bez obzira na sjaj i moć Amerike, ali i mogućnost puno bolje zarade za ovako profilirane stručnjake budućnosti, nudi potencijal.

"Nisam želio otići u Boston jer tamo ne mogu voziti motor cijelu godinu ka šta to radin doma, i zato šta je ovde puno lipše vrime. Boston je hladan, ima puno sniga. Neka, radije ću ostat tu. Ispada malo prozaično, ali je tako. Držim kako Hrvatska ima mogućnosti za razvoj. I zašto to ne iskoristiti. Doći će novi poslovi, znam to. Uopće ne sumnjam. Kontakti su tu, a realizacija će doći sama po sebi" optimističan je Batarelo.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram