Zatvori
Foto: Kao i svaki drugi oblik promidžbe, on-line promidžba ima svoja pravila i načine izvedbe...
Jurica Dujmovic
11/04/2011

Poduzetnička minuta: Evo kako svoj novi biznis možete reklamirati na internetu!

Naš kolumnist Jurica Dujmović je trenutno zaposlen u američkoj tvrtci Weiss inc, na poziciji marketinškog konzultanta i specijalista za društvene mreže. Bavi se grafičkim i web dizajnom, ilustriranjem i pruža konzultantske usluge na području brandinga i marketinga. Iza sebe ima 10 godina radnog iskustva i veliki broj publikacija i radova. Na svom blogu Svaki tjedan savjet jedan piše članke s poslovnom tematikom posebno orjentirane na male i srednje poduzetnike, koje preuzima nekoliko hrvatskih poslovnih portala, uključujući i Poslovni Puls.

Dragi čitatelji! Prošli tjedan smo zaključili seriju članaka o investiranju za početnike, a ovaj tjedan pišem o osnovama on-line promidžbe. Ova tema je posebno aktualna, budući da se mnoge naše tvrtke tek odnedavno odlučuju ulagati u ovaj oblik marketinga.

Kao i svaki drugi oblik promidžbe, on-line promidžba ima svoja pravila i načine izvedbe koji uvjetuju njezinu uspješnost. Mnogi naši poduzetnici čine početničke greške pri promoviranju svojih proizvoda na internetu, iz jednostavnog razloga: poistovjećuju internet marketing s marketingom u tiskovinama. Ovo je kardinalna pogreška, i njezin rezultat su slaba učinkovitost i nizak povrat sredstava uloženih u promociju. Mnogi nakon toga odustaju od on-line oglašavanja, ili mijenjaju strategiju – ipak, promjena strategije nije nužno i garancija uspjeha. Što onda karakterizira dobro on-line oglašavanje?

Oglašavanje oglašavanja

Ne, ne radi se o grešci u naslovu. Radi se o sljedećoj situaciji – imate web stranicu koja služi vašem oglašavanju, međutim nitko za nju ne zna – ona je „tamo negdje“ na internetu i ljudi tek tu i tamo na nju nabasaju. Prometa imate malo, narudžbi nimalo, a kad se sjetite koliko vas je koštala izrada i održavanje, zaboli vas glava. Što činiti?

Trebate dati do znanja javnosti da vaša web stranica postoji – kad bi se radilo o uličnim plakatima, mislim da bi ste znali gdje da ih stavite – tamo gdje se okuplja vaša ciljana populacija. Na internetu, potrebno je nešto više rada, nešto manje truda i mnogo manje novca. Ovaj posao ćete obaviti sami,ili ga prepustiti stručnjaku – on (ili vi) će razglasiti vašu prisutnost na sljedećim internet „lokacijama“ :

1.       Društvene mreže

2.       Druge web stranice

3.       E-mail liste

4.       Video stranice

5.       Off-line informiranje

a.       Posjetnice, memorandumi i sl.

b.      Poslovno dopisivanje i promo materijal

Dakle, što smo naučili – To što imate web stranicu samo je početak priče. Također, to što ste je razlasili u svim mogućim on-line medijima, TAKOĐER je početak priče.

Što je onda glavni dio?

KOMUNIKACIJA

Internet je interaktivni medij. Sa reklamnim plakatom kupac ne vodi direktan dijalog. Internet komunikacija s klijentima i posjetiteljima je, pak, mnogo više. Dobar marketing je dijalog – on je usmjeren na stjecanje povjerenja svih posjetitelja, unaprjeđivanje pružanja usluge kroz komunikaciju s klijentima i ostvarivanje odnosa povjerenja, sigurnosti i zadovoljstva pruženom uslugom. Na vama je, dakle, da pružite DOBRU, potpunu i kvalitetnu uslugu vašim kupcima, ali i više. Kupac treba vidjeti na djelu vašu MISIJU, VIZIJU i KVALITETU. Sve to kroz srdačnu, brzu i informiranu interakciju. Često puta marketing biva potkopan, jer zaposlenici svoj posao odrađuju mehanički, nisu dovoljno susretljivi ili komunikativni ili pak ne raspolažu osnovnim znanjima o robnoj marki o kojoj bi trebali davati informacije. Ovo, naravno nanosi enormnu štetu samoj robnoj marci i vašem poslovanju uopće. Često puta ljutiti posjetitelji „snime“ uvrede koje su dobili od iritiranih zaposlenika, i onda ih podjele sa svima, pa cijeli internet sazna kako je reagirao vaš zaposlenik – zapamtite – javnost često ne razlikuje zaposlenika i robnu marku! Dobar zaposlenik doprinosi cjelokupnom poslovanju, a loš mu je u stanju nanijeti iznimno veliku štetu. O komunikaciji imam niz članaka na svom blogu, pa vas pozivam da ih prolistate.

PERIODIČNOST

Ovo se samo po sebi podrazumjeva, ali da naglasim – ako ne mislite ODRŽAVATI komunikaciju s klijentima, nemojte niti počinjati. Omjer troška i učinka vam neće ići u korist. Ipak, ako mislite održavati  svoju komunikaciju, prilagodite je potrebama i životnom stilu vaših posjetitelja – nema smisla da objavljujete na Twitteru u vrijeme kad nitko ne čita vaše postove.  Isto vrijedi i za druge oblike web komunikacije, gdje je potrebno konstantno obnavljati tijek komunikacije, inače riskirate gubitak interesa vaših posjetitelja.

ZAKLJUČAK

Ovo je samo površan pogled na čitavu situaciju. Ako vas više zanima o konkretnoj tematici, ili želite svojim iskustvima i komentarima nadopuniti ovaj članak, izvolite! Na sve komentare odgovaram! Ako vas zanima određena tema – javite mi se – i rado ću je pokriti u narednim člancima!

Kratka napomena: na FACEBOOKU je u tijeku besplatna promidžbena akcija - svima koji se jave do 19.4. dobivaju BESPLATAN promidžbeni intervju pred više od 1000 čitatelja mjesečno na mom blogu SVAKI TJEDAN SAVJET JEDAN - napominjem - ovo nije sponzorirana akcija niti trik, nego moj način da pomognem VAMA da smanjite troškove vašeg marketinga.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram