Zatvori
Foto: Srećom, možemo odahnuti jer se ova loša zamisao naše Vlade neće ostvariti...
Goran Radic
07/02/2011

Evo zašto dolazak Googlea i Facebooka u Hrvatsku nije dobra stvar

Ranije danas sve nas je pomalo iznenadila najava da hrvatska vlada sprema niz inicijativa kojima želi privući velike međunarodne IT kompanije na ulaganje u hrvatsko gospodarstvo...

Izmjenama Zakona o poticanju ulaganja, koji je na snazi od 2007., investitorima koji u Hrvatsku ulože novac u visoke tehnologije omogućilo bi da pravo na povlastice ostvare po "labavijim" uvjetima od drugih ulagača. Tako, primjerice, ulagač koji u Hrvatskoj u proizvodnju u IT sektoru uloži 10 milijuna eura, više neće morati otvoriti 75 novih radnih mjesta, kako bi ostvario pravo na oslobađanje od plaćanja poreza na dobit tijekom razdoblja od 10 godina.

A evo zašto cijela ideja nije dobra za domaću IT industriju...

Ne vidimo u ovoj objavi ništa što je temeljeno na nekoj od poznatih strategija Vlade. Zato ovakva ad-hoc objava dolazi kao svojevrsno iznenađenje. Strane investicije u domaći IT sektor su po svemu sudeći loša državna strategija iz više razloga.

Najprije zato što se radi o sektoru koji ima jednu od najboljih sposobnosti samozapošljavanja i samim time vrlo nisku ili nikakvu stopu nezaposlenosti. Kada bismo prihvatili hipotezu da bi netko od velikih svjetskih kompanija koje već nisu prisutne u Hrvatskoj bio ozbiljno zainteresiran doći, to bi zapravo značilo da je Hrvatska država financirala obrazovanje svojih građana da bi na njihovom znanju profit ubirale strane kompanije. To bas ne zvuči logicno, ni dugotrajno korisno.

Zašto to Vlada najavljuje? Najvjerojatnije zato što nije svjesna da raspolaže takvim potencijalom u IT proizvodnji. Radi se o sektoru koji ima ogroman proizvodni i izvozni potencijal, i koji bi mogao povući za sobom i mnoge prateće industrije. Da bi se to postiglo Vlada treba investirati kroz novčane poticaje, poticaje zapošljavanju i kroz porezne olakšice u 200-ak hrvatskih softverskih tvrtki s izvoznim potencijalom umjesto da otvara pogodnosti Google-u kojeg to uopce ni ne zanima. Srećom, možemo odahnuti jer se ova loša zamisao naše Vlade neće ostvariti.

Pročitajte još:

- Domaći startup Shout’em osigurao investiciju vrijednu 1,2 milijuna dolara! Bravo!

- Startup kultura modernog biznisa u Hrvatskoj i SAD-u

//Preneseno uz dopuštenje autora

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram