Prema provedenom istraživanju web hosting tvrtke Avalon na uzorku od 10.000 njihovih korisnika, čak svaki 5. hrvatski web site napravljen je na nekoj od besplatnih CMS platformi…

CMS (Content Management System tj. Sustav za upravljanjem sadržajem) je softver koji čak i početnicima omogućava jednostavnu izradu i upravljanje web stranicama pomoću web preglednika. Najpopularniji besplatni CMS-ovi u Hrvatskoj su Joomla, WordPress i Drupal.

Istraživanje koje je Avalon objavio na svom pokazalo je interesantne podatke o omjeru ovih popularnih open source CMS platformi u odnosu na ukupni broj svih hostanih web stranica. Prema dobivenim podacima open source CMS programi na Linux web serverima čine oko 25% od ukupnog broja web stranica, dok je na Microsoft platformi situacija prilično drugačija – samo 10% web stranica je upogonjeno nekim od open source CMS-ova.

Zanimljivo je primjetiti da čak i na Windows web serverima vlada dominacija Joomle i WordPressa, unatoč tome što to uopće nisu nativni CMS-ovi za Microsoft Windows platformu. Boje .NET-a ovdje brani samo DotNetNuke i to sa zanemarivih 1,24% učešća.

Može se zaključiti da je na Linux platformi neminovna dominacija WordPressa u budućnosti zbog njegove jednostavnosti, kvalitete ali i brojnih mogućnosti i da će udio od 1/4 hrvatskog weba koliko se danas vrti na Linux open source CMS rješenjima svakim danom biti sve veći. S druge strane, na Microsoft platformi su stvari prilično drukčije i programeri koji rade s ASP.NET i sličnim programskim jezicima  preferiraju Microsoft SharePoint, Visual Studio i ostale komercijalne razvojne platforme.