Zatvori
Poslovni Puls
14/01/2011

Dobre vijesti: U 2011. godini očekuje se trostruko veći rast internet oglašavanja!

Naravno, loša vijest je kako novinski izdavači mogu očekivati daljnji pad prihoda od klasičnog, tiskanog oglašavanja...

Agencija ZenithOptimedia objavila je svoje projekcije vezane uz rast globalnog tržišta oglašavanja.

Kako prenosi Banka, tržište oglašavanja u svijetu ove će godine rasti za 4,5 posto, dok će se godišnja stopa rasta u sljedeće tri godine kretati od 4,6 do 5,2 posto.

Oglašavanje na internetu rast će trostruko brže od svih ostalih medija, a poticat će ga korištenje displaya, online videa i društvene mreže.  Razvoj tehnologije pomoći će televiziji, kinima i vanjskom oglašavanju.

Loša vijest za novine i magazine se nastavlja – njima će oglašavanje padati za 2 posto, a unatoč porasta internet oglašavanja, online prihodi neće moći kompenzirati gubitke printa izdavačkih kuća. Tržište oglašavanja brže će rasti u zemljama u razvoju čiji će se udio u ukupnom oglašavanju ove godine popeti na 35,9 posto (za razliku od 31,5 posto u 2010.).

Mi imamo dojam kako hrvatsko internet tržište neće vidjeti ovakve stope rasta kakve se prognoziraju. No, s druge strane sasvim je jasno kako se gasi sve više domaćih novina i časopisa.

Kod nas i dalje previše velikih brendova izbjegava internet kao platformu za oglašavanje, iako po nekim istraživanjima Hrvati najviše čitaju upravo internet medije. A kada se čak i odluče za online oglašavanje, oglašavanje u 90% slučajeva promaši ciljanu publiku. No, to je neka druga priča...

Pročitajte još:

- Ninoslav Pavić: Uskoro uvodimo naplatu na portalu Jutarnjeg lista!

- U SAD-u po prvi puta vrijednost online oglašavanja premašila oglašavanje u klasičnim tiskovnim medijima

- Pitate se zašto dječji jogurt sponzorira “Kućanice”? Pogledajte kako izgleda kaotično hrvatsko tržište oglašavanja…

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram