Zatvori
Poslovni Puls
25/12/2010

Osnivač Wikipedije: Živcira me taj prokleti WikiLeaks!

Osnivač najpopularnije svjetske online enciklopedije nije zadovoljan što se zviždački servis zove WikiLeaks, iako u potpunosti podupire ideju...

"Stvarno bih volio da se zovu drugačije. OpenLeaks recimo", rekao je Jimmy Wales, koji priznaje da kao veliki zagovornik slobodnog medijskog prostora gaji simpatije prema WikiLeaksu i njihovoj djelatnosti. Ali njihovo ime nikako ne može prožvakati, prenosi Index.

"Živcira me naziv Assangeove stranice. Najvažnija poruka, koju stalno moram ponavljati glasi - mi nemamo ništa s WikiLeaksom", govori osnivač Wikipedije u intervjuu za britanski Independent. Štoviše, tvrdi Wales, ono što radi WikiLeaks ne može se ni na koji način opisati kao "wiki".

"Cijela poanta wikija (pojam wiki prvi je uveo Ward Cunningham koji je koristio taj termin kao zamjenu za izraz "brz" op.a.) je zajednički uređivački proces. WikiLeaks samo skuplja dokumente koje im ljudi šalju i objavljuje ih. Nema suradnje u uređivanju. Ono što oni rade u osnovi nije wiki i zbog toga mislim da je to ime nesretno odabrano", kaže Wales.

Inače, Wikipedia trenutno prikuplja dobrovoljne priloge kako bi zatvorila svoju financijsku konstrukciju za 2011. godinu. Do sada su prikupili 12.7 milijuna dolara, a još namjeravaju prikupiti 3.3 milijuna. Ukoliko želite dati dobrovoljni prilog, to možete učiniti ovdje!

Pročitajte još:

- Osnivač Wikipedije:Izdavači se moraju ugledati na mobilne aplikacije ukoliko žele preživjeti!

- FBI traži od Wikipedije uklanjanje njihovog logotipa!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram