Zatvori

Odnedavno dostupno i u Hrvatskoj: Znate li što je peer-to-peer financiranje?

P2P pozajmljivanje (eng. Peer-to-peer lending) može se definirati kao izravno financiranje između pojedinaca bez ikakvog sudjelovanja financijskih institucija (banke, faktoring društva i sl.). Posrednik je jedino sama web stranica ili neka od platformi koje izravno povezuju zajmoprimce s investitorima.

Poslovni model počiva na dva stupa. P2P model na strani plasmana novčanih sredstava omogućava brži i transparentniji postupak dolaženja do financiranja za korisnike, a na strani ulaganja pruža mogućnost veće očekivane zarade (kamatne stope) u usporedbi s depozitom u banci.


Postupak peer-to-peer financiranja započinje kada se prijavite na P2P platformu, uložite financijska sredstva prema unaprijed odabranim kriterijama ulaganja ili zatražite iznos koji želite posuditi. Tada će započeti proces s ponudom zajma zajmoprimcima koji traže financiranje. S obzirom da se cijeli proces odvija online, riječ je o digitalnoj transformaciji cjelokupnog financijskog poslovanja (fintech). Na P2P platformama možete posuđivati pojedincima, malim i srednjim poduzećima (SME). Web stranice za P2P djeluju poput tržišta, okupljaju ljude ili poduzeća koji žele pozajmiti novac s onima koji traže zajam.

Pristup izvorima za financiranje obrtnih sredstva/tekućeg poslovanja jedan je od ključnih problema s kojim se susreću mala i srednja poduzeća (SME), posebice u bankocentričnim financijskim sustavima kakav ima Hrvatska. Koliko je SME važan dio hrvatskog gospodarstva i za kvalitetu života ljudi dovoljno je reći da je u tom sektoru zaposleno oko 75% svih zaposlenih u poslovnim subjektima u Hrvatskoj s trendom rasta. (podaci za 2019.iz CEPOR-izvješće o malim i srednjim poduzećima u RH)

Problemi zbog kojih je teško dostupno financiranje malih i srednjih poduzeća su :

  • Banke su posebno naklonjene velikim poduzećima
  • Financiranje SME doživljava se kao rizično
  • Visoki administrativni troškovi
  • Pretjerano osiguranje i dokumentacija koju banke traže
  • Nemogućnost banke da brzo reagira na potrebe rastućih poduzeća
  • Nedostatak informacija dovodi do manje spremnosti SME za odabirom alternativnih izvora financiranja.

Prednosti financiranja obrtnih sredstava poduzeća putem P2P (peer-to peer) platforme su upravo u tome da se radi o pretežito online poslovanju (dostupna 24 h na dan, 7 dna u tjednu i nije potreban osobni kontakt), da nema troškova otvaranja i vođenja računa te nepotrebne administracije što itekako privlači mnoga poduzeća koja imaju negativna iskustva s bankarskom birokracijom, “netransparentnim“ troškovima i dugotrajnim procedurama.

Peer-to-peer (p2p) financiranje dostupno i u Hrvatskoj

Peer-to-peer financiranje se u svijetu primjenjuje posljednjih petnaestak godina i sličnih platformi ima više stotina, a u Hrvatskoj je ovakvo poslovanje prije nešto više od godinu dana pokrenulo fintech poduzeće P2P FINANCE d.o.o. koje je u većinskom vlasništvu uspješne slovenske BT grupe (Borza terjatev). Tako je P2P platforma prva "peer-to-peer" platforma za uzajamno odnosno izravno financiranje među hrvatskim poduzećima.

P2P FINANCE u transakcijama na P2P platformi djeluje isključivo u ulozi središnje druge ugovorne strane odnosno komisionara, gdje u svoje ime, a za račun članova P2P platforme posreduje između članova P2P platforme – kupaca tražbina (ulagača) i članova P2P platforme – prodavatelja tražbina.

Primateljima financiranja (prodavateljima tražbina) – jednim klikom miša omogućuje kratkoročne zajmove i otkup poslovnih potraživanja, a ulagačima (kupcima tražbina) prije svega jednostavno i unosno ulaganje s godišnjim prinosima od 4,5% do 10%.

Cilj P2P platforme jest omogućiti neometan rad alternativnog financijskog tržišta koje dopunjuje manjkav i nepovoljan bankarski sustav, te olakšati pristup financijskim sredstvima, a s druge strane postati najisplativije kratkoročno ulaganje u segmentu ulaganja s fiksnim prinosom.

Više na p2pfinance.hr.

SPONZORIRANO / PROMO

TEME:  
AUTOR: Sašo Breitenberger
Sašo Breitenberger rođen je 1975. godine u Ljubljani, školovao se na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani i Cotrugli Business School u Zagrebu. S više od 18 godina iskustva u sektoru korporativnog bankarstva i financiranja obrtnog kapitala u Hrvatskoj. Web stranica
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram