Zatvori

Mushroom management: 70% menadžera boji se pričati sa zaposlenicima koji zbog toga odlaze iz firme

Menadžeri se boje razgovarati sa zaposlenicima, a zaposlenici daju otkaze jer menadžeri ne razgovaraju s njima. I tako u krug. Sve je to dio tzv. mushroom managementa , vođenja kompanije „naslijepo“ gdje komunikacija između vodstva i zaposlenika ne funkcionira dobro. Može li se to popraviti?

Biti menadžer, vođa, šef ili kako god to zovete podrazumijeva i komunikaciju s ostalim zaposlenicima. I dok je razumljivo da se prenošenje neugodnih novosti od vlasnika tvrtke, razgovara o delikatnim situacijama ili negativan osvrt na minuli rad čini kao donekle težak zadatak, iznenađujuće je da je 69% menadžera najteži dio „komunikacija općenito sa zaposlenicima“.

 

 

Pokazalo je to jedno istraživanje iz 2016. godine provedeno na 2000 ljudi, a među ostalim pokazalo je i da:

  • 37% menadžera ima problema s davanjem negativnog feedbacka na minuli rad zaposlenika
  • 20% menadžera ne osjeća se dobro dok priča o vlastitim greškama, ali i pri komuniciranju promjene plana ili smjera kompanije, kao i pohvalama vezanih za uspjeh zaposlenika.

Drugo je pak istraživanje pokazalo da 25% zaposlenika daje otkaze upravo jer ne dobiva informacije od vodstva. ovo je istraživanje također iznjedrilo zanimljive podatke:

  • Samo 10% zaposlenika svjesno je kako tvrtka napreduje u realnom vremenu
  • 4 od 5 zaposlenika želi češće primati informacije o stanju tvrtke
  • Više od 90% zaposlenika izjavilo je da bi radije čuli negativne vijesti nego ne čuti nikakvu vijest

Informiranje zaposlenika ne samo da će poboljšati komunikaciju, već ćete tako na jednostavan način izgraditi povjerenje i raditi zajedno na ciljevima i svrsi.

Vratimo se na onih 69% menadžera koji ne vole baš pričati za zaposlenicima općenito…odnosno usporedimo to s angažmanom zaposlenika na radnom mjestu.

Gallupovo istraživanje pokazalo je da 67% zaposlenika nije angažirano na poslu. Prilična podudarnost u postocima, zar ne?

Samo 13% zaposlenika u tom je istraživanju reklo da vodstvo tvrtke učinkovito komunicira s ostatkom organizacije, a oni koji su u posljednjih šest mjeseci razgovarali s menadžerima o svojim uspjesima i ciljevima bili su gotovo 3x više angažirani na poslu!

Zaposlenici žele relevantne informacije o svom minulom radu (tzv. feedback), jasnu diskusiju o ciljevima i slobodu da se obrate menadžeru s pitanjima.

Kako to postići?

1. Razgovor 1 na 1

Umjesto da zovete zaposlenike na zajedničke ručkove i tako se povezujete, radije gradite odnose 1 na 1 kako bi zaposlenici sjetili da ih se čuje. Pitajte ih što ih motivira, što ih muči, što žele postići u budućnosti.

2. Budite direktni, ali pristojni

Iako ste menadžer, ne postavljajte se kao superiornija osoba. Ako vas se zaposlenik plaši, neće otvoreno razgovarati s vama. Ako ga uvrijedite, zatvorit će se u sebe. Isto tako, ne pričajte u floskulama i okolo naokolo, recite što imate za reći jasno, ali pristojno.

3. Slušajte 

Kad već imate priliku razgovarati sa zaposlenicima, slušajte. Čujete li nešto to vam nije po volji, nemojte odmah skočiti. Razmislite zašto ta osoba ima takvo mišljenje o vama. Ako ste to već ranije čuli od nekog drugo zaposlenika, možda ima nešto u tome, možda trebate poraditi na određenim stvarima.

4. Nikad ne spominjite ništa osobno

To što netko ima tetovažu, uzgaja pse kod kuće ili je pak neke druge vjere apsolutno nikad ne smije biti predmet vaše diskusije u negativnom kontekstu. Spuštanje na osobnu razinu prilikom razgovara je nešto što kao menadžer ne smijete dozvoliti ni sebi ni zaposleniku ako krene tim putem.

5. Redovito šaljite informativne mailove

Prikupite podatke, analize i ukratko objasnite zaposlenicima što se događa u kompaniji. ne volite li pisati mailove, možda imate neki intranet, možda Slack ili drugi alat putem kojeg možete kratko i brzo iskomunicirati da se nešto događa.

6. Omogućite zaposlenicima da anonimno pošalju prijedloge vodstvu

Ukoliko je moguće, postavite neki online ili offline pretinac gdje možete primiti poruku anonimno od svojih zaposlenika. Ponekad se radnici neće osjećati lagodno reći određene stvari u lice, no htjeli bi vam ipak nekako prenijeti poruku. Naravno, ako naletite na vrijeđanje, slobodno bacite tu poruku u smeće. Nitko ne smije vrijeđati, ma koliko frustriran bio.

ZAKLJUČAK:

Radite na komunikaciji jer se ljudi najgore osjećaju kad ih se ignorira i kad rade naslijepo, u mraku informacija.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram