Zatvori
Poslovni Puls
08/05/2020

Zašto bi bilo idealno da sami financirate svoj biznis

Pokretanje biznisa jedna je od najtežih stvari koju možete napraviti. Vremenski je jako zahtjevno, crpi hrpu energije i najčešće iziskuje velike količine novca. Nerijetko i više no imate na svakom bankovnom računu. To znači da vam treba investicija, zar ne?

Pa i ne baš.

Iako bi bilo jako primamljivo dobiti novac od investitora i prije pokretanja vlastitog biznisa, postoje i dobri razlozi zašto bi to trebali sami financirati i potencijalno ostati bez duga i 100% vlasništvu tvrtke.

„Self-funding“ potiče vas da razvijate svoje poduzetničke vještine

Postoji mnogo vještina koje trebate kao poduzetnik. Nije u pitanju samo mogućnost da nađete prave ljude ili se riješite onih koji koče vaš napredak, prije svega, trebate poznavati svoju branšu i svoje kupce kao ulicu u kojoj ste odrasli.

Iako ćete na posljetku zaposliti marketinški i prodajni tim, za početak vi morate biti oba tima. Ako ne možete osmisliti dobar „pitch“ da prodate svoj proizvod ili uslugu, sva marketinška i prodajna sila ovog svijeta neće pokrenut vaš biznis.

Marketinške i prodajne vještine nisu jedine koje morate izvještiti. Na početku ste naravno i vlastiti računovođa. Nitko neće mariti za vaše vlastite novce kao vi sami, pa ćete se jako dobro pobrinuti i svaku odluku izvagati kako bi izvukli maksimalan „ROI“ iz svakog poteza.

Kada imate investitore upletene u vlastiti biznis, nekada ćete morati pristati na kompromise jer su oni ti koji daju novce i možda im se ne sviđa vaša genijalna i pomno razrađena marketinška kampanja. Tu dolazi do problema - vas i nije toliko briga za te kompromise jer to nije vaš vlastiti novac, pa ne gledate toliko strogo da iscijedite svaku lipu iz uloženog novca.

Biti „self funded“ je zbilja zahtjevan proces, ali i iskustvo iz kojeg možete isplivati sa hrpom dobrih vještina i sjećanja, a grčevita borba za opstanak i probijanje kroz tržište će vas učiniti jako otpornim da buduće „problemčiće“ koji bi se mogli pojavljivati kroz vaš poduzetnički put.

Uzimanje investicija i kredita znači i popuštanje kontrole nad vašim biznisom

Kada uzmete novac za vaš biznis, bio to kredit ili bogati investitor, gubite potpunu kontrolu nad vašim biznisom.

U početku, možete misliti da trebate jake partnere za osnivanje vlastitog biznisa pa naivno s nekim potpisati ugovore u kojima ćete svaku lipu koju ste posudili vratiti sa kamatom, a nerijetko izgubiti i dobar dio udjela u kompaniji. Izrazito je bolan osjećaj kad netko tko u tom trenutku ima početni kapital koji možda niste trebali uzet, postane vlasnik velikog udjela vaše tvrtke - tvrtke o kojoj cijeli život sanjate i za koju ste godinama pa i desetljećima naporno prolijevali krv, znoj, suze i prošli kroz stotine neprospavanih noći.

Sve ste odradili, sve ste posložili, radili i po 20 sati dnevno kako bi spojili kraj s krajem i isplivali na okrutnom tržištu i na kraju imate taj gorak osjećaj u ustima loše potpisanog ugovora zbog mnogo nula nakon zareza.

S druge strani kredit u banci, koji bi trenutno mogao izgledati kao bolja opcija, nosi isto svoje opasnosti. Dobra stvar je što banka ne uzima ništa osobno, to zvuči lijepo dok ne shvatite da banka ima jako malu dobit s vaše strane, a potencijalno visoke gubitke. Propustite par rata i osjetiti ćete stres kakav još niste vidjeli, preskočite li još koju, pa znate već kako to kod nas ide..

Na koncu, zaključak je da situaciju kontrolira onaj koji kontrolira novac. Zadržite kompletnu kontrolu nad financijama i puno ćete mirnije spavati.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram