Zatvori
Poslovni Puls
22/04/2020

6 surovih istina o pokretanju vlastitog biznisa o kojima rijetko slušate

Peter Baskerville, vlasnik 30 različitih tvrtki od specijaliziranih trgovina do fast food-ova i gostoprimstava otkrio je nekoliko najvećih mitova o posjedovanju malih poduzeća, posebno u ranim fazama poslovanja.

 

Mit br.1: Posjedovanje poduzeća znači da možete raditi kada god poželite

Istina je ipak da ne posjedujete vi poduzeće, već ono posjeduje vas. Ako je pravilo poduzeća da je potrošačima dostupno 24/7, onda je na vama kao vlasnicima da to ispoštujete pa čak i kada to znači da vi morate raditi – što najčešće i jest slučaj. Nije neuobičajeno da ljudi koji imaju svoje tvrtke rade po 80 – 100 sati tjedno kako bi, preživjeli i konačnici uspjeti u poslovanju.

 

Mit br.2: Zaradit ćete bogatstvo ako imate svoju tvrtku

Promatrajući cijene koje poslodavci naplaćuju kupcima mnogi zaposlenici smatraju kako oni zarađuju bogatstvo. No, tek kada pokrenu vlastito poslovanje vide i veliki broj troškova koje moraju podmiriti dobivenim prihodima, shvaćaju da su neto profitne marže toliko tanke da su gotovo nepostojeće.

 

Mit br.3: Imajući svoje poduzeće znači da ste sami sebi šef i ne morate odgovarati nikome

Na neki način ovo i je istina, sada kada ste vlasnik za svoje postupke uistinu ne    odgovarate svom šefu, međutim sada odgovarate još i većem broju šefova, za početak to su kupci, nakon njih vaši zaposlenici, partneri, dobavljači pa i vladini odjeli. Ovo su samo neki od vaših “šefova” kojima ćete morati odgovarati i pritom ne zaboraviti “dobit od profita”.

 

Mit br. 4: Posjedovanje tvrtke znači da možete imati za sebe definiranu plaću

Ono što je važnije od vlastitih potreba i želja je opstanak poduzeća. Prema tome, ako posao to od vas traži, morat ćete se odreći svog udjela kako biste osigurali da tvrtka plati svoje račune i nastavi napredovati. Vaša plaća dolazi na red tek kada se podmire svi poslovni zahtjevi i morate biti spremni da će ona biti znatno manja nego ste očekivali. Sada vaš dohodak ovisi o ponekad nejasnim odlukama kupaca i gospodarskim snagama koje su uglavnom izvan vaše kontrole.

 

Mit br. 5: Bit ćete u mogućnosti “outsource”-ati i sve delegirati

Neka pitanja poput menadžerskih financija, zapošljavanja i određivanja cijena ne mogu   biti izdvojeni ako želite voditi financijski održivo poduzeće, a profitna marža će vas ograničiti na uključivanje svih konzultanata i pomoći koja vam je potrebna. Isto tako, dosta poslova ne možete prenijeti na zaposlenike već ćete vi biti ti koji ste zaduženi za njihovo izvršavanje. Zato se nemojte iznenaditi ako neki od tih zadataka uključuju iznošenje smeća ili pak čišćenje zahoda.

 

 Mit br. 6: Poduzeće će biti uspješno od prvog dana

Naime, vrlo mali broj poduzeća je profitabilan od prvog dana. Za većinu njih potreban je određeni period kako bi postali profitabilni, ponekada je to razdoblje od 3 mjeseca do 3 godine. Nije neuobičajeno za restorane da su i potrebne upravo 3 godine za ostvarivanje profitabilnosti, dok je za take away barove 3 mjeseca. Također ako vlasnik tvrtke nema dovoljno obrtnog kapitala za pokriće nastalih gubitaka dok posao ne ostvari profitabilnost, tada će zbog problema s likvidnošću doći do neuspjeha.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram