Zatvori
Poslovni Puls
13/03/2020

Što kaže znanost o skromnim voditeljima

Na pitanje - je li bolje biti 'dobar' lider kako bi vas zaposlenici voljeli ili strog kako bi dobili poštovanje i marljivog radnika - i danas je teško dati točan odgovor. Tradicionalna paradigma i dalje za mnoge izgleda sigurnija: budite čvrsti i malo distancirani od svojih zaposlenika. Ljudi koji rade za vas trebali bi vas poštovati i ne bi trebali biti toliko bliski s vama kako ne bi zaboravili tko je glavni.

Ako biste bili rukovoditelj kojem je stalo do zaposlenika mogli biste izgledati preblago? Znači li to da ćete samim time imati i manje poštovanja od svojih zaposlenika? I da će vaši zaposlenici raditi znatno manje?

Novi napredci u organizacijskim istraživanjima pružili su iznenađujuće odgovore na postavljena pitanja.

Strogi menadžeri često misle kako će pritisak koji stvaraju svojim zaposlenicima poboljšati njihove performanse, no to je pogrešno. Nažalost jedino što se tada povećava je količina stresa na poslu – istraživanja su pokazala kako visoka razina stresa može stvoriti visoke troškove zaposlenicima, ali i poslodavcima.

Lideri koji stvaraju ugodno okruženje znatno učinkovitiji od onih koji imaju čvrst stav u svom vodstvu

Istraživanja koja su provela brojne organizacije pokazuju kako su zdravstveni izdaci za zaposlenike koji su izloženi višoj razini stresa za 46 posto veći nego kod sličnih organizacija kod kojih je stres manje zastupljen. Isto tako, povećana razina stresa na poslu zaposlenike nerijetko potiče na pronalazak novog posla, odbijanje promaknuća ili napuštanje posla.

Stoga, je li bolje raditi za dobrog menadžera? Jesu li njihovi zaposlenici bolji te je li vidljiv napredak kod takvih menadžera?

Istraživanje Amy Cuddy i istraživača s Harvard Business Schoola pokazalo je kako su  lideri koji stvaraju ugodno okruženje znatno učinkovitiji od onih koji imaju čvrst stav u svom vodstvu. Zašto je to tako? Pa, jedan od razloga je povjerenje. Naime, zaposlenici imaju više povjerenja u nekoga tko je prema njima ljubazan. Također tim pristupom se povećava produktivnost, grupna i individualna. Ta mirna, pozitivna i motivirajuća atmosfera smanjuje zastupljenost stresa na radnom mjestu i povećava zadovoljstvo zaposlenika.

Na temelju brojnih istraživanja došlo se do zaključka kako stvaranje rukovodstva koji obiluje međusobnom suradnjom i povjerenjem stvara sretniju organizacijsku kulturu u kojoj su zaposlenici spremniji na međusobnu pomoć i pri tom postaju produktivniji na duge staze.

Prema tome vrlo je jasno da ćemo u budućnosti morati znatno više cijeniti ljubaznost na radnom mjestu kao važnu karakteristiku.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram