Zatvori
Poslovni Puls
11/06/2019

Kako znati je li vaš obiteljski posao ide glavom bez obzira u pogrešnom smjeru?

Obiteljski posao može biti jako lijep i unosan biznis koji se ne rijetko prenosi sa generacije na generaciju. No što ako ta lijepa tradicija postane teško održivi trošak? Ovdje su četiri očita znaka da je možda vrijeme za neke promjene:

1. Gubite obiteljsku priču

Obiteljske vrijednosti prenose se s generacije na generaciju kroz različite priče, no ne samo one uspješne. Važno je dijeliti i priče o uspjehu, ali i neuspjehu s kojim se obiteljski posao suočavao kroz povijest. Razumijevanje svih teških izazova i žrtve koja je bila potrebna da bi poslovanje bilo na mjestu na kojem je sada može pomoći budućim generacijama da izbjegnu iskušenja da ugroze svoje vrijednosti zbog kratkoročnih dobitaka.

2. Dopuštate samo 'vjerodostojnim' ljudima sudjeluju u ključnim odlukama

Često kako obiteljsko poslovanje raste tako je potrebno razvijati odnose i partnerima. Ti vanjski suradnici pretpostavljaju kako je ukupni povrat i krajnji cilj pa samim time i svoj izbore donose na temelju pretpostavki. No, njihovi izbori mogu biti nedosljedni obiteljskim vrijednostima. Da bi se te vrijednosti zaštitile potrebno je da član obitelji sagleda sve izbore s perspektive vanjskog suradnika i postavlja sva važna pitanja ili još bolje da to bude onaj član koji nije od samog početka uključen u poslovanje. Naime, bez svježeg pogleda na poslovanje i njegovu usklađeno st s vrijednostima poslovanje jednostavno može krenuti u pogrešnom smjeru.

3. Počinjete definirati sebe i svoju obitelj kroz novac

Ponekad vlasnici obiteljskih tvrtki počinju sebe definirati kroz zaradu, novac i slavu. Kada ljudi izvana počnu definirati vaše vrijednosti i kada drugima date pravo da ih oni određuju mogli biste osjetiti pritisak da učinite nešto što će poboljšati vaš javni imidž, ali će istovremeno poslovanje staviti na klisko tlo.

4. Dobit postaje vaš primarni motiv

Znanstvenici i lideri godinama navode kako je svrha korporacija da maksimiziraju vrijednost dioničara što može biti točno za državne tvrtke, no obiteljska poduzeća imaju slobodu ponašati se drugačije. Oni imaju prednost u tome da vlasnici mogu izabrati što će im biti prioritet – profit, obitelj, skladnost, društvena odgovornost ili neka druga dimenzija. Ipak, kada obiteljska poduzeća odluče važnost dati profitu na štetu svojih kupaca i zajednice tada se mogu naći na pogrešnom putu. Oni koji jasno artikuliraju svoje motive bez obzira na dobit mogu pomoći u jačanju vrijednosti kao i obiteljskog sklada.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram