Zatvori
Poslovni Puls
18/03/2019

USB 4 bi trebao pomoći vašem računalu i mobilnim uređajima da se

Krajem sljedeće godine bit će prikazana najnovija verzija USB-a, USB 4. Najavljen ovog tjedna, USB 4 omogućit će prijenos podataka od 40 gigabita u sekundi što je dvostruko više od dosadašnje brzine USB-a 3.2. Osim povećanja u količini prijenosa dostupna su i druga poboljšanja jer USB koristi tehnologiju iz Thunderbolta, konkurentnog premium formata koji je Intel odlučio podijeliti besplatno.

Postoji mnogo detalja i zbunjujućih informacija o tome što je to točno USB, a što nije. Pa da malo razjasnimo.

Kakvu brzinu možemo očekivati od USB-a 4?

Današnji uređaji uglavnom imaju brzinu kao USB 3: 5Gbps, 10 Gbps i najnovijih 20 Gbps. No, USB 4 će doseći brzinu od 40 Gbps. To je vrlo korisno kada je u pitanju dosta teža obrada podataka  kao što je uređivanje videa pohranjenih na vanjskom ‘hard’ disku ili pomoću 4K monitora. USB 4 također bi trebao poboljšati priključene stanice koje koriste jedan priključak na prijenosnom računalu kako bi se povezali s monitorom, internet kabelima i drugim uređajima.  No, neće svaki uređaj postići maksimum od 40 Gbps. Primjerice, telefonski uređaji mogu podržavati samo sporije brzine, što je za taj tip uređaja i sasvim dovoljno s obzirom da ih ne priključujete na više monitora ili drugih uređaja.

No, postoji li tu i nešto više od same brzine?

Da. Tehnologija Thunderbolt koja će biti ugrađena u USB 4 vješta je u istovremenom korištenju više različitih monitora i s više podatkovnih aplikacija. Također USB 4 će biti dovoljno snažan da vam omogući priključivanje vanjskih grafičkih kartica u prijenosno računalo što je vrlo korisno “gamerima”, fotografima i editorima videozapisa kojima je potrebna veća snaga grafičke ploče od one koja je postavljena u samo prijenosno računalo.

Kada će USB 4 biti dostupan na tržištu?

Tvrtke koje sudjeluju u USB-IF-u očekuju da će se detalji o dostupnosti USB-a 4 znati sredinom 2019. godine. Za prve USB 4 uređaje bit će potrebno 12 – 18 mjeseci, što bi značilo da ovaj super USB na tržištu možemo očekivati tek krajem 2020. godine.

Što nas to može zbunjivati o USB uređajima?

USB naime ne služi samo za spajanje vaših osobnih računala s drugim uređajima ili za punjenje vaših mobilnih uređaja. USB 3.2 danas i USB 4 u budućnosti upravljaju načinom na koji uređaji identificiraju i šalju signale jedni drugima. No, i tu postoje dva odvojena standarda o kojima trebate razmišljati. Prvi je USB-C, koji definira najnoviji fizički konektor koji je mnogo praktičniji i moćniji naspram starih USB-A priključaka na prijenosnim računalima i USB Micro-B na starijim Android uređajima. USB-C može podnijeti veća opterećenja električne energije te ima isti konektor za računala i mobilne uređaje. Tu je i USB Power Delivery koji upravlja načinom na koji uređaji šalju i primaju električnu energiju.

Hoće li USB 4 riješiti problem USB-C i USB PD-a?

Svi USB 4 priključci zahtijevaju USB- C konektore koji će podržavati USB PD pa bi stoga ovaj problem trebao biti rješen.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram