Zatvori

Kako se brinuti o lozinkama

Jeste se zapitali kad koliko su vaše lozinke sigurne i dobro postavljene da bi vas zaštitile od hakerskih i “brute force” napada?

Većina ljudi koristi dvije do tri lozinke za sve svoje korisničke račune bilo da je riječ o lozinkama za pristup email pretincu, Facebook računu ili nekoj stranici koja sadržava brojeve vaših kreditnih kartica. Jedan od najgorih scenarija je da koristite lozinke poput “123456” ili “lozinka” što je jako zabrinjavajuće. To i sama činjenica govori da je 2013. Godine ukradeno preko 130 milijuna Adobe korisničkih računa od kojih je 3.2 milijuna sadržavalo lozinke slične gore navedenim.

U slučaju da ste osoba koja koristi takve lozinke definitivno preporučujem da pročitate ostatak članka u kojem ćemo pokazati neke od načina kako se možete osigurati u današnjem online svijetu gdje se prosječno u jednoj sekundi ukrade oko 94 lozinke.

Kako kreirati dobru lozinku

Za početak ćemo proći neke od savjeta na koje trebate paziti dok kreirate svoju lozinku:

  • Neka vaša lozinka bude dugačka (Minimalan broj znakova koje lozinka treba sadržavati da bi vas zaštitila od “brute force” napada je 13)
  • Korištenje kombinacije velikih i malih slova, brojeva i znakova uvelike može ojačati vašu lozinku
  • Izbjegavajte korištenje osobnih informacija (imena, prezimena, datume rođenja, imena kućnih ljubimaca) u lozinkama
  • Izbjegavajte korištenje jedne lozinke na više lokacija
  • Postavite alat za upravljanje lozinkama

Nakon što ste naučili kako kreirati dobru lozinku će Vam biti i potreban neki alat gdje možete spremati i upravljati svim vašim lozinkama. Predstavljamo Vam tri alata koji će Vam olakšati upravljanje vašim lozinkama.

Alati za upravljanje lozinkama

Chrome

Preglednik

Većina današnjih preglednika sadržava u sebi alat za spremanje i upravljanje lozinkama. U pregledniku Chrome ako odete pod Postavke i odaberete Prikaži napredne postavke će vam se pojaviti opcija Upravljanje zaporkama gdje možete upravljati vašim lozinkama. U Firefoxu pogledajte pod karticom Privatnost i Sigurnost dok Opera, Safari i Microsoft Edge imaju slične ugrađene alate u svojim postavkama.

Prednost kod upravljanja lozinkama preko preglednika je ako imate isti preglednik instaliran na svojem mobilnom uređaju i omogućeno opciju sinkronizacije, sve lozinke će Vam biti dostupne na desktop aplikaciji i mobilnoj aplikaciji što uvelike olakšava korištenje preglednika.

dashlane

Dashlane

Dashlane može zapamtiti vaše lozinke, ispuniti online obrasce i djelovati kao digitalni novčanik. Štoviše, besplatna je, iako se možete prijaviti za premium račun (39,99 USD / godišnje) da biste dobili pristup web platformi za svoj trezor s lozinkama i sinkronizirali podatke između različitih uređaja. Dashlane radi na Mac računalima, Windowsu, svim glavnim preglednicima, Androidu i iOS-u.

Prijava je brza i jednostavna bez obzira na kojoj platformi radite i Dashlane će čak zapamtiti ako ste prijavljeni na više različitih platformi istovremeno. Postoji i zgodan mjenjač lozinke pomoću kojeg s jednim klikom možete promijeniti vaše lozinke nakon određenog vremenskog razdoblja (ili uslijed značajne povrede sigurnosti negdje na webu).

AES-256-bitno šifriranje čuva vaše podatke od hakera, a i funkcionalnost Security Dashboard je odlična jer procjenjuje "zdravlje vaše lozinke" (ili u osnovi koliko su sigurne vaše lozinke i računi). Opet, uključen je generator lozinke koji omogućuje da se ne morate vi brinuti o tome je li vaša lozinka dobro postavljena.

LastPass

LastPass

LastPass je uvijek blizu vrha alata za upravljanje lozinkama i nije teško vidjeti zašto, osobno ga i ja koristim i mogu vam reći da mi je život puno ljepši od tad. Intuitivan je, elegantan i besplatan za upotrebu ako vam je potreban samo na jednom računalu (neograničena sinkronizacija na neograničenim uređajima dostupna je za $ 12 / godišnje). Također može sigurno pohraniti bilješke za vas, lozinke i kreditne kartice, slično kao i Dashlane koji smo ranije spomenuli.

Opet je tu AES-256 bitna enkripcija za sigurnost i LastPass će raditi na bilo kojoj platformi, uključujući i Linux. On prvenstveno funkcionira kao integracija u vašem pregledniku, ali ima mogućnost preuzimanja desktop aplikacije kao i mobilne aplikacije za Android i iOS.

Kao i kod Dashlane, otisak prsta može se upotrebljavati umjesto glavne lozinke na mobilnim uređajima, a opet će vam preporučiti snažne zaporke ako ih ne možete sami izraditi. Zaporke se također mogu automatski promijeniti.

Pročitajte još kolumni Kristijana Marića, kao "Uvod u tehnički SEO" i "4 alata koji će boostati vaš tim".

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram